'PITCH INVASION' EN JOHAN CRUIJFF AAN DE KROMMEDIJK (FC Dordrecht - Sparta)
EEN HETE MIDDAG IN DORDRECHT: FC DORDRECHT – SPARTA ROTTERDAM 3-1
De wedstrijd tegen Sparta mag met recht een echte Rijnmond derby worden genoemd. Zowel in Spangen als bij FC Dordrecht zitten de uitvakken altijd vol. Voor beide clubs staat deze keer ook veel op spel. Promotie naar de Eredivisie. Vooral de supporters van Sparta smachten naar het spelen van wedstrijden op het hoogste niveau. Op Spangen eindigt de eerste wedstrijd van deze finale in een 2-2 gelijkspel. De eerste thuiswedstrijd tegen VVV was de Krommedijk al redelijk gevuld, maar nu heb ik meer moeite moeten doen voor het verkrijgen van een kaartje. Omdat FC Dordrecht op dat moment nog niet met een clubkaarten systeem werkt is het alleen mogelijk om een kaartje een paar dagen voor de wedstrijd aan de kassa te kopen. Geen online verkoop en de de kassa is alleen overdag open. Mensen met een seizoenkaart krijgen uiteraard voorrang, maar mensen die niet uit de Drechtsteden komen worden zonder pardon teruggestuurd. Het bestuur van FC Dordrecht wil voorkomen dat Sparta fans de wedstrijd bezoeken in het thuisvak. Voor mij in de rij staat een man uit Schiedam en hij wordt tegengehouden. Hij krijgt geen toegang om binnen een kaartje te kopen. Samen met een andere man, die ook de toegang is ontzegd, gaat hij een felle discussie aan. Sta ik daar, met Rotterdam als geboorteplaats en mijn oude woonadres in mijn paspoort. Ik blijf rustig, zeg wat over mijn eerdere bezoek tegen VVV en dan ik moet even blijven wachten. De medewerker van FC Dordrecht is vooral druk bezig met discussiëren met de twee fans uit Gouda en Schiedam. Na een fusie tussen SVV uit Schiedam en FC Dordrecht zou het technisch mogelijk kunnen zijn dat Dordrecht fans uit die regio komen. Het discussiëren gaat door en terwijl veel Dordrecht fans wel doorlopen ben ik bang dat ik straks helemaal geen kaartje heb. Omdat ik me toch niet meng tussen de discussiërenden mannen sniek ik maar snel naar binnen en koop twee kaartjes voor het historische duel. Want een heet middagje wordt het.
FC Dordrecht kent een lange historie. Voor het begin gaan we terug naar 1883. In dat jaar werd D.F.C. (Dordrechtse Football Club) opgericht. D.F.C. is waarschijnlijk de op zes na oudste voetbalvereniging van Nederland. Als we 1883 als basis nemen voor het begin van FC Dordrecht, dan is het op dit moment de oudste nog actieve club in het betaalde voetbal. Hier zullen de mensen uit Spangen het niet mee eens zijn. Die zullen Sparta, opgericht in 1888, nog steeds zien als de oudste betaald voetbalclub. D.F.C., spelend in het traditionele rood-witte tenue, is namelijk nog steeds actief. Sterker nog, de velden van D.F.C liggen naast De Krommedijk. In 1972 worden de amateur- en de proftak gescheiden. De proftak gaat verder onder de naam FC Dordrecht. Dan volgen een aantal naamswijzigingen. De eerste keer is in 1979. Niet alleen wordt de naam gewijzigd in DS’79, ook de clubkleuren worden ingeruild voor een geel-blauwe combinatie. De club vertegenwoordigt met DS’79 (Drechtsteden'79) niet meer alleen de stad Dordrecht maar ook, zoals de naam al zegt, de omliggende steden.
Om DS’79 te promoten speelde zelfs Johan Cruijff een aantal oefenwedstrijden mee met de Schapenkoppen. Hij speelt in januari 1981 in totaal drie wedstrijden. Op Stamford Bridge tegen Chelsea (4-2), thuis tegen Ajax (2-1) en in België tegen Charleroi (1-7). Drie jaar later is het uitgerekend Cruijff die, in het shirt van Feyenoord, DS’79 terug naar de Eerste divisie schiet.
In 1991 vind een bijzondere fusie plaats tussen het Schiedamse SVV en DS’79. In 1990 wordt SVV kampioen van de Eerste Divisie en promoveerde het naar de Eredivisie. Omdat SVV op dat moment geen eigen stadion heeft, speelt het zijn wedstrijden in de Kuip. De Schiedamse club was in 1988 al bijna failliet en probeerde tevergeefs te fuseren met Sparta en Feyenoord. Wanneer FC Dordrecht met een voorstel komt hapt het bestuur van DS’79 toe en tussen de twee clubs uit Schiedam en Dordrecht volgt een mooie deal. De fusieclub maakt zijn rentree in de PTT Telecompetitie (Eredivisie) onder de naam SVV/Dordrecht’90 terwijl DS’79 het jaar ervoor op een 8e plaats was geëindigd in de Eerste divisie. SVV/Dordrecht’90 blijft zijn wedstrijden gewoon spelen aan de Krommedijk. De nieuwe selectie bestaat dan voornamelijk uit spelers afkomstig van SVV.
De enige keer dat FC Dordrecht zich weet te handhaven op het hoogst niveau is in het jaar 1991/92. SVV/Dordrecht’90 wordt 15e in de Eredivisie. Na dit seizoen mag SVV/Dordrecht’90 zelfs deelnemen aan de Europese Intertoto Cup. Ik ben er wel achter dat het deelnemen aan de Intertoto Cup niet echt heel bijzonder is. Het is een lucratief toernooi van teams die zich niet hebben geplaatst voor een ander Europees toernooi. In de zomer van 1992 komen de Dordtenaren niet verder dan één overwinning. Thuis tegen het Zweedse Hammerby IF wordt met 2-1 gewonnen. Samen met drie gelijke spelen eindigt SVV/Dordrecht’90 met 5 punten op een derde plaats in de poule en is het Europese avontuur afgelopen. Naast Hammarby IF zijn Aalborg BK (Noorwegen) en 1.Fc Saarbrücken (Duitsland) de andere tegenstanders. In de jaren die volgen heeft Dordrecht nooit meer in Europees verband gespeeld. Vriendschappelijke wedstrijden tellen we dan natuurlijk niet mee. Zaterdag 25 juli 1992 staat tot op de dag van vandaag nog steeds in de geschiedenisboeken als de enige overwinning van FC Dordrecht in een officieel Europees toernooi. Met twee kampioenschappen in de Eerste divisie, respectievelijk 1983 en 1994, heeft FC Dordrecht twee prijzen in de kast staan.De laatste naamswijziging vind plaats aan het begin van het seizoen 2002/03. De club uit Dordrecht heet weer gewoon FC Dordrecht. Persoonlijk vindt ik dat ook de mooiste naam.
De Tempel der beschaving is vanmiddag in de Rijnmond derby zo goed als uitverkocht. Dit keer zit ik aan op Noord-tribune, de Dike-Side. De tribune bestaat voor de helft uit stoeltjes terwijl het onderste gedeelte is bedoeld voor staanplaatsen. Grappig is dat als de mensen met een zitplaats ook echt zouden zitten, ze niets zien omdat het zicht belemmerd wordt door de mensen die staan. Maar ook dat is Dordrecht. In principe zijn de Schapenkoppen helemaal niet klaar voor een jaar Eredivisie. Het kwik ligt rond de 25 graden. Groene rookbommen en fakkels branden wanneer de spelers het veld betreden. De spanning is voelbaar. Al na vijf minuten gaat het kleine stadion uit zijn dak. Sparta keeper Kieboom heeft een houdbaar schot van Funso Ojo door zijn handen laten glippen. Een droomstart voor de Dordtenaren. Als het nog niet erg genoeg is voor de Spangenaren is het uitgerekend Sparta huurling Paul Gladon die op slag van rust FC Dordrecht naar een 2-0 voorsprong kopt. Op de tribunes is de euforie groot. Vlak na rust kan Jeffry Fortes de wedstrijd helemaal op slot gooien. Dordrecht heeft een penalty gekregen van scheidsrechter Pieter Vink. Roy Kortsmit, die in het veld is gekomen voor de geblesseerde keeper Kieboom stopt de penalty. Tien minuten later krijgt Sparta ook een penalty. Mahi benut de strafschop wel en de spanning is weer helemaal terug. Sparta zet dan veel druk en probeert een gelijkmaker te forceren. De tijd gaat langzaam maar de Dordtenaren houden stand. De supporters van Dordrecht hangen al in de hekken en wachten op het laatste fluitsignaal. Diep in blessuretijd krijgt Sparta nog een corner. De keeper gaat mee naar voren om nog meer gevaar te stichten voor het Dordtse doel. Na de afgeslagen corner wordt de bal opgepikt door Giovanni Korte. Op dat moment begint de zegetocht. Dit kan niet meer mis gaan voor de Schapenkoppen. Zichtbaar vermoeid probeert hij verdediger Slijngard te passeren. Vanaf een meter of veertig schiet Giovanni Korte de bal richting het lege doel. Tergend langzaam rolt de bal in het net. Supporters rennen het al veld op en zijn door het dolle heen. Wanneer de supporters weer van het veld zijn fluit scheidsrechter Vink voor het einde van de wedstrijd. Opnieuw rennen supporters het veld op. Nu volgt een ware pitch invasion op de Krommedijk.
De Dordrecht fans die spreek zien deze wedstrijd nog steeds als hun hoogtepunt van de laatste tien jaar!
De 3-1: Het doelpunt van Giovanni Korte