GLÜHWEIN ARMY EN JAN LOUWERS (FC Eindhoven - He
DE OOST-BRABANTSE DERBY: FC EINDHOVEN - HELMOND SPORT 1-4. Voor de tweede maal bezoek ik de Lichtstad voor een voetbalwedstrijd. Nadat ik PSV al een keer heb gezien staat nu een bezoek aan de ‘kleine broer’ FC Eindhoven op de planning. De Lichtstad derby, het duel tussen FC Eindhoven en PSV, is een mooie affiche. PSV speelt alleen al jaren op het hoogste niveau en FC Eindhoven komt al sinds 1978 uit in de Eerste Divisie. In officieel verband kunnen ze elkaar alleen in bekerverband treffen. Vriendschappelijke wedstrijden onderling komen wel voor, maar dan is er natuurlijk geen sprake van een beladen wedstrijd. Helmond Sport, dat is de aartsrivaal! We bezoeken daarom de Oost-Brabantse derby tegen Helmond Sport. Hoewel Brabant meer clubs kent is Helmond Sport de club die het dichtst bij Eindhoven ligt. Hemelsbreed liggen de stadions ongeveer 16 kilometer van elkaar verwijdert. Op de website van FC Eindhoven wordt de wedstrijd in ieder geval als derby omschreven. Dit is tot nu toe wel de derby waarbij ik geen enkele moeite heb gedaan om aan een kaartje te komen. Via Ticketveiling.nl heb ik voor een paar euro twee kaartjes kunnen bemachtigen. Op de wedstrijd dag zelf zijn ook nog kaartjes te verkrijgen. Toch geldt voor deze wedstrijd een restrictie. Het is niet mogelijk om kaarten te kopen wanneer je woonachtig bent in Helmond, Bakel, Deurne, Stiphout, Mierlo, Mierlo-Hout, Gemert, Milheeze, Ommel, Ijsselstein, Lierop, Liessel en Elsendorp. Ook als je geboren bent in één van deze dorpen, dan kan je geen kaarten kopen voor het thuisvak. Een dergelijke restrictie had ik al een keer meegemaakt bij de wedstrijd tussen FC Dordrecht tegen Sparta. Uitverkocht is het stadion helaas niet.
Deze wedstrijd in de Jupiler League is, niet geheel verassend, op een vrijdagavond. Samen met een vriend stappen we na werktijd in de auto richting Eindhoven naar het Jan Louwers stadion. Het stadion is vernoemd naar de voetballer, Jan Louwers, die tussen 1952 en 1955 bij FC Eindhoven speelde. Hij is speler van het team dat in 1954 de enige nationale landstitel voor FC Eindhoven behaalde. De blauw-witten werden eerste in de kampioenscompetitie en lieten stadsgenoot PSV, DOS uit Utrecht en het Amsterdamse DWS verassend achter zich. FC Eindhoven ging toen nog door het leven als EVV. De club uit Eindhoven is vanaf de oprichting, sinds 1909, bekend als Eindhovense Voetbal Vereniging. Pas in 1997 wijzigt de club zijn naam in SBV Eindhoven nadat de amateurtak is afgescheiden van de proftak. In 2002 kwam de naam FC Eindhoven pas in beeld. FC Eindhoven heeft altijd in het blauw, afgeleid van de toenmalige kleuren van het Eindhovense stadswapen, gespeeld.
De regen komt met bakken uit de hemel. Misschien weerhoudt dat een aantal supporters om op de fiets te stappen voor de ‘derby’ tegen Helmond. Bij de opkomst van de spelers wordt een mooi spandoek omhoog gehouden. “Vanaf de Aalsterweg tot aan de Hoogstraat. Iedereen steunt de FC.”
De ‘kattenmeppers’ zijn met een redelijk gevuld uitvak. Ze kunnen hun geluk niet op deze avond. FC Eindhoven is de favoriet, maar het lijkt alsof ze een rode loper klaar hebben liggen voor de bezoekers. De eerste treffer wordt op een presenteer blaadje weggegeven. Een aanvaller van Helmond krijgt de bal, tot zijn eigen verbazing, in zijn voeten gespeeld als hij nog onderweg terug is na een afgeslagen aanval. Gyrano Kerk geeft uiteindelijk het laatste zetje. Helmond Sport is zeker niet beter, maar het krijgt alles cadeau. Wanneer een diepe bal van Helmond over de zijlijn lijkt te gaan, dan is het Milan Massop, notabene de aanvoerder van FC Eindhoven, die met een kopbal Gyrano Kerk lanceert. Zijn voorzet wordt binnen geschoven door Kevin Visser. De Helmonders vieren feest. Wanneer we een half uur onderweg zijn, de tussenstand 0-2 voor de bezoekers is, komt een groep mannen het stadion binnen. Waarschijnlijk hebben ze net als wij in de file gestaan. De regen zorgde namelijk voor veel vertraging op de Nederlandse en Belgische wegen. De mannen dragen allen een jack van Eendracht Aalst. Een aantal oud-spelers van Aalst is nu namelijk actief bij FC Eindhoven. Ze doen in ieder geval hun best om de sfeer wat te verhogen. Zowel op het veld als op de tribune is het, van Eindhovens perspectief, nog vrij tam.
Na de mannen uit Aalst is het in de rust een brassband die, met veel kabaal, probeert om ook wat meer sfeer te brengen. Het helpt allemaal vrij weinig.
De tweede helft komt Eindhoven beter uit de startblokken en invaller Christopher Mandiangu zorgt, met een prachtig schot, voor de aansluitingstreffer. Het stadion veert op en even lijkt het weer spannend te worden. De euforie is van korte duur als Helmond voor de derde keer het net weet te vinden. Voor de mannen uit Aalst is dit blijkbaar het moment om de capuchons op te zetten en stoer richting het uitvak te lopen. Met een aantal grote hekken, stewards en politie als baricade lijkt mij dit een vrij zinloze en vooral trieste actie. Na enig ophef en een licht opstootje zit iedereen weer op zijn plek. Tijdens de wedstrijd vraagt mijn reisgenoot wat de supporters van Eindhoven nu eigenlijk zingen? "Iets met Glühwein Army?" Het Blue White Army komt blijkbaar niet helemaal goed over. De afgang is groot als de wedstrijd eindigt in een 1-4 overwinning van de rivaal. Als neutrale toeschouwer heb ik genoeg doelpunten gezien. Het ontbrak wel aan enige spanning. Terwijl wij de weg naar de uitgang zoeken lopen de spelers van FC Eindhoven langs het veld om de supporters te bedanken. Eén speler van Eindhoven kijkt mij aan en knikt kort, met een treurig gezicht, met zijn hoofd. Alsof hij aan mij zijn excuses aan wil bieden voor deze nederlaag en de wanprestatie. Het hele weekend blijft er een liedje in mijn hoofd zitten: Glühwein Army!