top of page
LAATSTE POSTS

DE DERBY DER DERBY'S (VV IJSSELMEERVOGELS – SV SPAKENBURG)

ROOD TEGEN BLAUW: VV IJSSELMEERVOGELS – SV SPAKENBURG 3 - 1 Op zaterdag 21 november speel ik zelf geen wedstrijd. Deze speelronde in onze competitie is door de KNVB ingedeeld als een inhaaldag. Omdat wij nog geen wedstrijd hebben gemist en ook al zijn uitgeschakeld in de beker zijn we deze zaterdag vrij. Tot mijn grote vreugde staat op deze middag ook de derby der derby’s op het programma. Dé Klassieker bij de amateurs. De Rooien tegen De Blauwen. De club van het volk en de vissers tegen de club van de boeren en de klerken. Het zou zomaar eens de laatste derby kunnen zijn op het veld van de IJsselmeervogels voor de komende jaren. Vanaf komend seizoen worden de clubs in de hoofdklassen opnieuw ingedeeld en promoveren de bovenste teams naar een nieuwe Tweede divisie. SV Spakenburg staat eerste in de hoofdklasse, terwijl VV IJsselmeervogels met een achtste plaats halverwege staat. Dat is bijzonder, want over het algemeen is het andersom. Twee weken voor aanvang van de derby beëindigen trainer Frans Adelaar en IJsselmeervogels de samenwerking. Adelaar was de oefenmeester van clubs als FC Utrecht, ADO, De Graafschap, FC Volendam en Sparta.

De VV IJsselmeervogels nemen het in eigen stadion op tegen de buurman SV Spakenburg. Geografisch gezien is dit de moeder aller derby’s in Nederland. Beide stadions liggen letterlijk naast elkaar en op hetzelfde Sportpark. Het is een derby die leeft bij het grote publiek. Ook ik schaar me vandaag tussen de derby toeristen. De eerste derby zal in het jaar 1932 moeten zijn geweest. Toen had Spakenburg een aantal voetbalteams die onderling toernooien en wedstrijden speelden. NAS (Na Arbeid Sport), de voorloper van IJsselmeervogels, zal ongetwijfeld een keer tegen de Stormvogels, de voorloper van SV Spakenburg hebben gespeeld. Wie die eerste ontmoeting gewonnen heeft kan ik helaas nergens terug vinden.

VV IJsselmeervogels is recordhouder als het gaat om het aantal landstitels bij de amateurs. De Vogels werden zeven maal algeheel amateur kampioen van Nederland. De laatste titel dateert van 2011. Al is de term amateurs wel wat overtrokken. Spelers krijgen bij clubs die uitkomen in de verschillende Hoofdklasse een maandsalaris dat niet veel zal verschillen dan de profs bij clubs als FC Dordrecht en FC Emmen. Het is geen geheim dat vrijwel alle teams in de hoogste amateurafdelingen in Nederland spelers betalen. Is het niet met een salaris, dan is het wel via een baantje bij de sponsor, kortingsbonnen of in kratten bier.

Vroeg in de middag wandelen mijn vrouw en ik een rondje door Spakenburg. Een kijkje bij de oude haven mag niet ontbreken. Bij een viskraam blijven we staan voor een versnapering. ‘Waarom heb je vandaag blauwe handschoenen aan?’, vraagt een klant aan de vrouw achter de viskraam. ‘Je weet dat ik een Rood hart heb, maar ik heb geen andere kleur handschoenen. Het is maar licht blauw, dus het valt toch wel mee?’ Haar collega lacht, hij heeft wel een uitgesproken blauwe sjaal om van SV Spakenburg. Het dorp is voor één dag opgesplitst in twee kanten. Mensen met blauwe en rode shirts, mutsen en sjaals lopen allemaal richting sportpark de Westmaat. De rode kant van de Westmaat om precies te zijn. Met alle derby toeristen zit het sportpark afgeladen vol. Volgens de berichten zijn er ongeveer 8.000 man aanwezig deze middag. Toch bijzonder, want het is vandaag koud, grijs en guur.

Aangekomen bij het stadion besluiten we om aan de Blauwe kant te gaan staan. Al heb ik niet echt een voorkeur, bij een derby is het mooi om kant te kiezen. Dat maakt de wedstrijd leuker om te aanschouwen. We staan halverwege de staantribune en hebben een mooi overzicht over het veld. Het zicht op het veld is op veel plekken niet echt heel goed. Door de grote hekken en de vele toeschouwers is het lastig om mooie plaats te vinden. Ook de hoofdtribune steekt ver naar voren waardoor een hele hoek van het veld voor ons nog lastig is te zien. De regen komt naar beneden en mijn vrouw staat naast me met een zakje Spakenburgs hart, een lekkere delicatesse van het dorp, in haar hand. De held! Het is vandaag een beetje geven en nemen. Die avond hebben we namelijk een etentje met mijn schoon-familie.

De spelers betreden het veld en de rookshow kan beginnen. Aan de overzijde van waar wij staan

kleurt alles rood en om ons heen worden de blauwe rookpotten aangestoken. Alle toeters en bellen zijn vandaag uit de kast gehaald. Op het veld hebben ze het gelukkig ook begrepen. We zijn amper begonnen of de scheidsrechter legt de bal al op de stip. Dominique Scholten had een doorgebroken speler van de IJsselmeervogels neergehaald in het strafschop gebied. Een terechte strafschop en ook nog een rode kaart voor de linksachter van Spakenburg. Tot grote vreugde om ons heen wordt de penalty gemist. Binnen vijf minuten is het dan toch raak voor de Rooien. Frenk Schaap laat de rode zijde van de Westmaat doen ontspringen in vreugde. Met tien man spelen de Blauwen absoluut niet onverdienstelijk. Aanvaller Kees Tol laat twee grote kansen liggen op de gelijkmaker. Tot de rust wordt niet meer gescoord. In de tweede helft zijn de meeste kansen voor de IJsselmeervogels en is het Bryan Burgerhout met de tweede rode treffer. De wedstrijd lijkt dan beslist, waar het niet dat Spakenburg binnen een minuut de aansluitingstreffer maakt. Een werkelijk wereld doelpunt van de voet van Jordy Strooker zorgt ervoor dat de spanning weer helemaal terug is. De Blauwen gaan weer achter hun ploeg staan en het blijft tot het einde spannend. Fred Benson, oud-speler van onder andere PEC Zwolle, Vitesse en RKC brengt dan een einde aan alle spanning. Hij schiet de Rooien, met een mooi schot in de rechter bovenhoek, naar een 3-1 overwinning en het feest aan de rode zijde kan beginnen.

Dit bezoek was met recht een echte derby ervaring en een absolute aanrader voor iedere voetballiefhebber. Ondanks de kou en de regen zeker weer één van mijn hoogtepunten van mijn derby project.

______________________________________________________________________________________

22-11-2015

'5 Frenk Schaap 1 - 0

'72 Bryan Burgerhout 2 - 0

'73 Jordy Strooker 2 - 1

'82 Fred Benson 3 - 1

Stadion: Sportpark De Westmaat

Toeschouwers: 8.000

Gerelateerde posts

Alles weergeven
GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page