HOLLYWOOD AAN DE RIJN (Vitesse - NEC)
DE GELDERSE DERBY IN ARNHEM: SBV VITESSE – NEC 1 - 0 De aartsrivaal van Vitesse is natuurlijk NEC. Of zoals ze in Arnhem zeggen: nek of ODW (De club van Over De Waal). De twee grootste steden van Gelderland zijn Arnhem en Nijmegen en daarom mag de wedstrijd tussen Vitesse en NEC met recht de ‘Gelderse derby’ worden genoemd. Hoewel de wedstrijden tussen De Graafschap en Vitesse ook een Gelderse clash zijn, spreken deze wedstrijden meer aan bij de Superboeren dan bij de aanhang van Vitesse. Mijn plan is om de 80ste Gelderse derby te bezoeken. In 1916 stonden beide clubs voor het eerst tegenover elkaar. Vitesse speelde toen al op het hoogste niveau terwijl NEC uitkwam in de tweede klasse. Het duel werd gespeeld in de eerste ronde van de Holdert beker, de voorloper van de KNVB beker. NEC won het duel in Nijmegen met 2-1. De kans dat NEC deze 80ste ontmoeting in het Gelredome gaat winnen is heel klein. NEC wist maar één keer te winnen in het Gelredome.
Een bezoek aan de derby in het Gelredome tussen Vitesse en NEC betekend natuurlijk weer een clubkaart verplichting. Mijn eerste actie is om de fan service van Vitesse te mailen. Het stadion is namelijk vrijwel nooit uitverkocht dus het lijkt mij niet meer dan logisch dat Vitesse mij hierin wel kan helpen. Helaas krijg ik daar een negatieve reactie. Via een zakelijk contact van mijn werk krijgen we ook via de commercieel medewerker van zakelijke relaties van Vitesse een ‘nee’ te horen. Zelfs de woordvoerder van de pers bij Vitesse kan voor mij geen uitzondering maken. ‘Wij volgen het NSP-beleid en met name bij druk bezochte cq. beladen wedstrijd zoals die tegen NEC is het ongehoord om een oogje dicht te knijpen’. We moeten dus op zoek naar iemand met een Vitesse clubkaart. In mijn groundhop netwerk zit gelukkig iemand die in het bezit is van een Vitesse clubkaart. Vrij snel, en tot mijn verbazing, heb ik een barcode in mijn mailbox. Precies voor de verkoop van deze wedstrijd is Vitesse overgestapt op het nieuwe ticketsysteem. In 2016 gaan alle Nederlandse clubs naar een nieuw ticketsysteem. Het lijkt erop dat de barcode is gelinkt aan een emailadres. Het is niet mijn barcode, dus via mijn emailadres heb ik geen link met de barcode en geen mogelijkheid tot het kopen van een kaartje. Het lijkt makkelijker om te ontsnappen uit een gevangenis, dan als buitenstaander naar Vitesse tegen NEC te gaan. Vreemd is dat het stadion, of liever gezegd, het grootste theater van Nederland, vaak veel lege plekken kent en deze derby waarschijnlijk niet uitverkocht zal raken. Al hoop ik dat natuurlijk van wel. Gelukkig krijg ik al vrij snel een reactie van een andere Vitesse fan. Hij wil mij helpen en diezelfde avond is een ticket gekocht. Om het verhaal nog completer te maken is het niet mogelijk om een e-ticket te kopen. Het kaartje wordt naar het adres van mijn Vitesse contact toegestuurd, die het op zijn beurt weer naar mij moet versturen. Nu moet het haast wel een spektakel worden!
Wie denkt dat de invloed van miljardairs bij een voetbalclub pas van de laatste jaren is, die heeft het mis. Rond het jaar 1905 regelde de adellijke familie Van Pallandt voor een tenue voor de spelers van Vitesse. Daar zat wel één voorwaarde aan, de club moest spelen in de zwart-gele kleuren die afkomstig zijn van het wapen van de familie Van Pallandt. Het is aan Reinhard Jan Christiaan baron van Pallandt te danken dat de club nog steeds in het zwart met geel speelt. Waarschijnlijk is Vitesse ook de eerste club die in die jaren al met een officieel tenue speelde. Persoonlijk vind ik het heel jammer dat Vitesse met zijn lange historie en achtergrond niet in een mooier stadion speelt.
Vitesse is opgericht in 1892 en is daarmee de oudste Eredivisieclub van dit seizoen. Tot 1894 spelen de oprichters van gegoede stand nog cricket tot de Gelderse voetbal competitie van start gaat. In totaal wint Vitesse twee keer de Gelderse competitie. Na de tweede wereldoorlog wint Vitesse verder geen enkele prijs. In 1990 stond Vitesse voor het laatst in de beker finale, maar toen was PSV met 1-0 te sterk. In 2010 werd de Georgiër Merab Jordania eigenaar van Vitesse. Met het grote geld zou Vitesse eindelijk mee moeten spelen om de prijzen. Binnen drie jaar zou Vitesse kampioen moeten worden van Nederland. We zijn nu vijf jaar verder en Vitesse is nog niet in de buurt geweest van een kampioenschap. De beste notering is een vierde plaats in het jaar 2012/13. Jordania verkoopt in 2013 zijn aandelen aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski. Een jaar later krijgt Jordania een stadionverbod in het Gelredome nadat hij de algemeen directeur van Vitesse heeft bedreigt. Zijn verleden is dan ook niet al te zuiver. In 2003 benoemt Jordania zichzelf tot bondscoach van het Georgische elftal nadat hij eerder als voorzitter al het personeel bij de Georgische bond had ontslagen. Daarnaast zou Jordania belasting hebben ontdoken. Na het betalen van een groot bedrag aan de staatskas wordt hij niet opgepakt. Een aantal jaar later wordt de heer Jordania opnieuw opgepakt. Dit keer wegens oplichting en verduistering. Wederom komt de beste man vrij na het betalen van een boete. Geld heeft hij blijkbaar genoeg. Volgens een krant is Jordania ook bevriend met de afgetreden FIFA-baas Sepp Blater.
Dit seizoen heeft Vitesse in totaal vijf spelers op huurbasis van Chelsea FC: Dominic Solanke, Nathan, Isaiah Brown, Lewis Baker en Danilo Panti. De samenwerking tussen Vitesse en de Londense club zijn heel nauw. Dat heeft alles te maken met de contacten tussen de huidige eigenaar Aleksandr Tsjigirinski met Roman Abramovitsj, de eigenaar van Chelsea FC. Het voetbal is langzaam een speeltje geworden voor miljardairs. Vitesse is de eerste Nederlandse club die in Buitenlandse handen is gevallen. Vitesse zat in 2010 in financiële problemen en het blijft altijd een vraag of Vitesse zonder Georgisch en Russisch geld nog had bestaan. De keerzijde is dat Vitesse de status van ‘vreemdelingenlegioen’ heeft en het Arnhemse publiek weg blijft.
Mijn Vitesse contact heeft een plaatsje voor me vrijgehouden. Dat kwam goed uit, want het duurde even voordat ik binnen was op de Theo Bos tribune aan de Zuidkant van de Gelredome waar de fanatieke aanhang van Vitesse staat. De Zuidkant was de enige tribune die was uitverkocht. Terwijl de spelers het veld betreden gaan de vuurkanonnen aan en een mooi spandoek ontvouwt zich voor onze ogen. Het spandoek bestaat uit drie wapens. Het wapen van Gelderland in het midden en aan weerszijde de wapens van Arnhem en die van Vitesse met de bekende tweekoppige Arend. De naam Arnhem is namelijk afgeleid van het Germaanse Arnu (arend) en heem (huis).
In het huis van de arend komt de derby niet echt tot leven. Geen opstootjes en geen harde overtredingen. Scheidsrechter Björn Kuipers heeft het makkelijk. De sfeer in het Gelredome is wel goed. De supporters uit Nijmegen zijn niet vaak te horen. NEC komt ook weinig in de buurt van het vijandige doel. Vitesse krijgt in de eerste helft de meeste kansen. In de tweede helft is Valrei Qazaishvili, de Georgiër, die Vitesse met een mooi doelpunt op een voorsprong zet. Pas na het doelpunt komt NEC tot leven en is het uitgerekend de Chelsea huurling van NEC, Todd Kane, die gevaarlijk is en vaak de achterlijn haalt. NEC krijgt een aantal grote kansen, maar tot doelpunten komt het niet. Het kampioenschap van Gelderland wordt deze keer gewonnen door Vitesse. De NEC fans hebben blijkbaar niet helemaal begrepen waarom ze van Vitesse geen vol uitvak kregen toegekend. De netten van het uitvak worden naar beneden getrokken en ook vliegen een aantal stoeltjes door de lucht.
NEC fans na afloop van het duel.
______________________________________________________________________________________________________
29-11-2015
'49 1 - 0 Valeri Qazaishvili
Stadion: Gelredome
Toeschouwers: 19.200