HET FRIESE LAND VOL EER EN ROEM (SC Heerenveen - FC Groningen 0-0)
DE DERBY VAN HET NOORDEN: SC HEERENVEEN - FC GRONINGEN 0-0
Op zaterdag met een Cambuur-sjaal en op zondag in het blauw met wit. Het kon mooi samen dit weekend. Als ik aan SC Heerenveen denk, dan heb ik meteen een associatie met de kou. Het zal voor Cambuur fans voelen als een schop tegen het zere been, maar SC Heerenveen ademt Friesland. Dat heeft de club goed voor elkaar gekregen. Het woord Friesland alleen al klinkt ook koud. Friesland is bijna synoniem voor vriezen, winter en schaatsen. De blauwe en witte kleuren in het logo en het scoutingsbeleid met veel blonde Scandinaviërs maken het er ook niet warmer op. Noem een Thern of een Thorsby en je waant je al helemaal in het noorden van Europa. Jon Dahl Tomasson, Mika Väyryen en Alfred Finnbogason hebben allemaal in het shirt met de blauwe banen gespeeld. Zelf denk ik dat de Friese taal eigenlijk gewoon Zweeds is. Alsof het een soort Vlaams is voor de Scandinaviërs. Een net iets andere taal, maar wel te verstaan. Om over de nieuwste aanwinsten Sam Larsson en Martin Ødegaard maar te zwijgen. Laten we eerlijk zijn, het beleid van Heerenveen is, zolang ik het voetballen al volg, gewoon goed. Over de laatste tientallen jaren is SC Heerenveen een knappe middenmoter in de Eredivisie met zelfs knappe uitschieters naar Europees voetbal. Vandaag bezoek ik de derby van het Noorden. Het is de clash tussen de twee meest Noordelijke clubs van de Eredivisie. FC Groningen komt op bezoek bij SC Heerenveen.
Als Hollander dacht ik altijd dat Heerenveen wel een grote stad moest zijn. Niets is minder waar. Met het Thialf en SC Heerenveen heeft het de stad een aardige bekendheid verworven. Heerenveen heeft met 50.000 inwoners nog minder dan de helft van het aantal inwoners dan bijvoorbeeld Leeuwarden. Heerenveen ademt dan wel Friesland, het meest bekende fenomeen van de provincie, de Elfstedentocht, komt dan weer niet door deze plaats. Het beleid van de club heeft ervoor gezorgd dat qua Heerenveen een grote plek op de kaart is geworden. Het is niet moeilijk te concluderen dat SC Heerenveen dan ook meer fans in de provincie heeft wonen dan in Heerenveen zelf. Het inwoneraantal van de stad Heerenveen is bijna gelijk aan de capaciteit van het Abe Lenstra Stadion. Op zaterdagmiddag rijd ik Friesland al binnen via Lemmer. Het dorp van Rintje Ritsma, ‘de Beer van Lemmer’. Want Friesland is schaatsen. Helaas heeft de vorst deze dagen niet doorgezet zodat ik nog een rondje door Friesland kon maken op de schaats. Het maakt niet zoveel uit want het schema dit weekend is vol. De eerste stop is namelijk in Leeuwarden alwaar ik van de Friese gastvrijheid geniet van mijn vrienden van Cambuur. FC Dordrecht speelt namelijk een uitwedstrijd in de hoofdstad van Friesland. Omdat de ringweg om Leeuwarden vrij nieuw is liet mijn navigatie mij in de steek. Ik wist dat ik ergens in Leeuwarden-Zuid moest zijn en nam dan ook maar de eerste de beste afslag Leeuwarden in. Het eerste dorpje waar ik doorheen reed was Goutum, een deelgemeente van Leeuwarden. Laat nu net in dit dorpje, notabene op Ljouwerts grondgebied, de beste voetballer van SC Heerenveen te zijn gecremeerd. Na een hele lange derde helft in verschillende kroegen, die eigenlijk in de middag al begon, en een aardige kater stap ik op zondagochtend in de auto naar Heerenveen. Jelmer, een supporter va SC Heerenveen heeft voor mij een kaartje gekocht op Noord. Bij het beeldje van Abe Lenstra hebben we afgesproken om vandaar het stadion in te gaan. Met Abe Lenstra komen we ook meteen bij het fenomeen van Friesland. Onze Abe, ús Abe, zoals de Heerenveen supporters hem noemen was een grootheid in de noordelijke gewesten. Het stadion draagt nog vol trots de naam van deze held. Daar kunnen andere clubs een voorbeeld aan nemen.
We nemen plaats op vak NN, Nieuw Noord. Een aantal Heerenveen-fans van deze fanatieke tribune heeft in Groningen een spandoek gestolen dat afkomstig is van de Groningen Fanatics, een sfeergroep van FC Groningen. Het klinkt als een ludieke actie, maar het blijkt dat het hier zou gaan om een gewelddadige diefstal bij één van de leden thuis. Voor de ultra’s van Groningen was dit het sein om de groep meteen op te heffen. Eén van de ongeschreven regels van ultragroeperingen is dat je je groep moet opheffen wanneer je spandoek wordt gestolen. Een andere ongeschreven regel is dat je elkaar niet in je persoonlijke situatie opzoekt. Persoonlijk heb ik helemaal niets met Nederlandse ultragroeperingen omdat ze niet per sé de sfeer verhogen, maar meer monotoon hun eigen getrommel willen horen. Zelf heb ik nog geen wedstrijd gezien in de Euroborg en kan ik niet oordelen over de sfeer. In het vak waar de Groningers zitten is nu helemaal geen spandoek te vinden. Ultra’s of niet, op onze tribune is het ook vrij rustig. De spelers betreden het veld en dan is het tijd voor het Fysk Folksliet. De fans uit Groningen draaien zich demonstratief om en houden, met hun rug naar het veld gekeerd, groene FC Groningen sjaals in de lucht. De spelers van FC Groningen staan ook wat om zich heen te kijken. Feyenoord was meer dan tien jaar geleden het eerste team dat tijdens het zingen van het Frysk Folksliet verder ging met de warming-up. Zover gaat het bij de spelers van FC Groningen niet. Al zou het wel lekker wat olie op vuur kunnen zijn om de boel op scherp te zetten. Ik weet niet echt wat ik ervan moet vinden, ergens vind ik het wel leuk dat men trots is op de eigen provincie. Zelf weet ik niet eens hoe het volkslied van Zuid-Holland klinkt. Anderzijds is ook wat overdreven om met een hele brassband op het veld te staan waarbij de selectie van SC Heerenveen amper uit echte Friezen bestaat.
Het Friese taaltje versta ik niet, maar de eerste zinnen van het Frysk Folkslied klinken vrij angstaanjagend en strijdvaardig:
“Fries bloed kom in beweging Bruis, kook, en bons door onze aderen! Kom op! Wij bezingen het beste land van de aarde, Het Friese land vol eer en roem”
Bruisen en koken doen ze hier alleen niet echt, de sfeer blijft tam. In de eerste twintig minuten geniet ik oprecht van het spel van SC Heerenveen. Met Ødegaard, Zeneli, Larsson en Ghoochannejhad zie ik hakjes en panna’s en lijkt het een hele mooie middag te gaan worden. De Friezen krijgen twee grote kansen, maar laten het na om te scoren. Als de twintig minuten om zijn is het afgelopen met de wedstrijd. Het kabbelt voort naar, ja naar wat eigenlijk? Tijdens mijn bezoekjes in binnen- en buitenland ben ik vaak verwend geweest. Nu heb ik pech en ben ik blij dat ik niet alleen speciaal voor deze wedstrijd naar Heerenveen ben gereden. Het weekend was prachtig met ‘hangover’ momenten, waarbij sommige flarden van de zaterdagavond in mijn gedachten voorbijkomen terwijl ik naar het veld staar. Misschien komt het ook wel omdat ik in deze wedstrijd geen voorkeur heb. Ik heb niet zo veel met SC Heerenveen en ook niet zo veel met FC Groningen. Verder heb ik ook weer geen aversie tegen beide clubs. Wie de wedstrijd wint, dat maakt mij niet uit. Niemand wint vandaag en dat ook nog met een bloedeloze brilstand. Misschien dat FC Groningen nog het meest blij is met een punt. Na de wedstrijd stap ik snel mijn warme auto in. Het was geen wedstrijd die lang op mijn netvlies zal blijven staan.
29-01-2017
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Toeschouwers: 19.000