top of page
LAATSTE POSTS

KLEINE JODELJONGEN ACHTER DE KAZERNE (KV Mechelen - Antwerp FC)


KV MECHELEN - R. ANTWERP FC 1 - 2 “Welkom bij deze prettige derby,” hoor ik de speaker van dienst. Onder politiebegeleiding zijn de bussen vanuit Deurne naar het stadion gedirigeerd. De term ‘prettig’ krijgt een aparte lading. Is het een beladen wedstrijd of een prettige wedstrijd? Het is in ieder geval geen haat-en-nijd-derby met veel rivaliteit. Wel zijn de loketten op de wedstrijddag gesloten. Het was mogelijk om online een kaartje te kopen, maar hier zaten enige restricties aan verbonden. Zo was het alleen mogelijk om één kaartje per account te kopen. Dat account moest weer zijn aangemaakt voor april van dit jaar. Bij mijn vorige bezoek aan KV Mechelen kocht ik een kaartje aan het loket, dus het ontbrak mij aan een account om kaarten te kopen. Gelukkig kwam de helpende hand van twee mede voetballiefhebbers die allebei via hun account een kaartje konden kopen. Zo kon ik samen met Frank naar de streekderby KV Mechelen tegen Antwerp FC. De Kakkers tegen de Oude dame.

De grootste rivaal van KV Mechelen was Racing Mechelen. Racing Mechelen is momenteel heel ver weggezakt. Bij de ‘oude garde’ zal Racing nog wel de grootste rivaal blijven, maar hoe langer het duurt dat de clubs elkaar zullen treffen, hoe minder de rivaliteit zal worden. De stadsderby zal waarschijnlijk niet meer plaatsvinden in de komende tien jaar. De Kakkers uit Mechelen moeten het daarom hebben van de lokale derby’s tegen Lierse SK en Antwerp FC. Voor Antwerp FC is dit een bijzonder seizoen. Dertien seizoenen lang speelde Antwerp op het tweede niveau van België. Dertien is niet geheel toevallig het stamnummer van stadsgenoot en stadsrivaal Beerschot-Wilijk. De kans is aanwezig dat de derby van Antwerpen volgend seizoen plaats gaat vinden op het hoogste niveau van België. Zover is het nog niet en om die reden genieten we nu van een ‘surrogaat derby’ Achter de Kazerne, het stadion van KV Mechelen.

Voorheen stond het stadion Achter de Kazerne bekend om zijn mooie staantribunes. Afgelopen jaren hebben de oude tribunes plaatsgemaakt voor twee nieuwe versies. Het onderste gedeelte is het stagedeelte en op de tweede ring kan met zitten. Wij hebben kaarten voor de nieuwste tribune achter het doel. Zo hebben we mooi zicht op de fanatieke supporters van zowel KV Mechelen als die van Antwerp FC. Die zitten namelijk naast elkaar op de lange zijde links van ons. Vanaf onze plek, bovenin het stadion, hebben we ook mooi zicht op de bekende begraafplaats die achter het stadion ligt.

Speciaal voor deze wedstrijd heeft de fanfare van Mechelen het clublied van Antwerp geoefend. Het nummer word gespeeld pal voor het uitvak. Dat is wel uniek. Normaal fluiten de fans het lied van hun tegenstander uit. Nu heerst er wel respect over en weer. Onze plek bovenin het stadion kent een nadeel. De hekken voor ons belemmeren het uitzicht op het doel onder ons. Bij de bouw hebben ze niet echt gekeken wat het zicht op het veld is. We moeten gaan staan om het doel en de achterlijn in zijn geheel te kunnen zien. Bij het ontwerpen van een tribune lijkt mij het zicht het belangrijkste aspect. De spelers betreden het veld en aan lange zijde zien we geel-rode vlaggen en rode rook. Zo hebben we zeker te maken met een mooie derbysfeer. Malinwa is de naam die ik vaak voorbij hoor komen. In 1904 werd de club namelijk opgericht onder de naam FC Malinois. Mechelen ligt nabij Leuven en om die reden speelden er in die periode vooral veel studenten bij FC Malinois. Pas in 1970 veranderde de naam, vanwege de vervlaamisering naar Koninklijke Voetbalclub Mechelen. Het hoogtepunt voor de Kakkers vond plaats in mijn geboortejaar. In 1988 won KV Mechelen de Europa Cup II door met 1 – 0 van Ajax te winnen. Aad de Mos was destijds de trainer van de Belgen en Piet den Boer, ook een Nederlander, scoorde het enige doelpunt in die finale. De geboren Rotterdammer kopte de bal achter Stanley Menzo. Piet den Boer won met KV Mechelen alle belangrijke titels. Van het kampioenschap, de beker, de Europa Cup II en zelfs nog de Supercup. In 1987 speelden ze voor het eerst Europees en meteen werd er gewonnen. Naast Aad de Mos en Piet den Boer bestond de KV Mechelen uit meerdere Nederlanders waaronder Erwin Koeman.

Door de Nederlandse inbreng werd zelfs het nummer 'Oh kleine jodeljongen' gedraaid wanneer de spelers het veld betraden.

In de Europa Cup II werden achtereenvolgend Dinamo Boekarest, St. Mirren FC, Dinamo Minsk en Atalanta Bergamo verslagen. Viermaal werd KV Mechelen algeheel Belgisch kampioen. Al moeten we voor de laatste titel wel terug naar het jaar 1989, toen ik nog in de luiers poepte. De sfeer en het stadion, ook in zijn nieuwe vorm, intrigeren mij wel. Het is een vriendelijke club. Voor zover ik kan inschatten. KV Mechelen is echt een volksclub.

KV Mechelen is de bovenliggende partij vanavond. De Kakkers laten een aantal grote kansen liggen. De doelpunten vallen allemaal na de rust. Niet KV Mechelen, maar Antwerp FC komt verrassend op voorsprong. Een werkelijk fantastisch doelpunt zorgt voor de ontlading in het bezoekersvak. Op het veld barst de strijd los en Antwerp FC verdedigt de voorsprong met verve. Uiteindelijk trekt KV de stand weer gelijk. ‘Erop en erover’ hoor ik om mij heen in het stadion. Doordrukken en de punten in eigen huis houden. Het tegendeel gebeurt en Antwerp FC komt op 1 – 2. Mooi voetbal is leuk, maar het gaat om de knikkers en de punten. Het uitvak barst los. Vanaf onze plek hebben we daar mooi zicht op.

19-8-2017

KV Mechelen - Antwerp FC

Stadion: Achter de Kazerne

Toeschouwers: 13.300

67' 0 - 1 Frederic Duplus

87' 1 - 0 Boureima Bandé

90' 1 - 2 Faris Haroun


GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page