top of page
LAATSTE POSTS

HET HART EN DE HOED VAN DE BALKAN (NK Maribor – FK Partizani Tirana)


NK Maribor – FK Partizani Tirana 2 – 0: Een klein wit kerkje met een rood dak prijkt boven de tribune van het uitvak. Wijnranken omarmen de heuvel en het idyllische aangezicht wordt kracht bijgezet door de Guerrils, de ultragroepering van FK Partizani Tirana. Ze zijn met weinig, maar de passie is groot. Vanaf onze tribune kijk ik op de heuvel en het uitvak rechts van ons. Een vijftig tot honderd Albanezen hebben de tocht gemaakt naar het Volkstuin Stadion, thuishaven van NK Maribor. Links hoor ik de Viole, de fanatieke supporters van NK Maribor. NK Maribor speelt thuis tegen FK Partizani Tirana in de voorronde van de Europa League. Voetbal is een mooi excuus om eens een stad te bezoeken waar ik anders niet snel heen zal gaan. Slovenië is zo mijn zestiende land waar ik een voetbalwedstrijd zie. Het is de start van onze vakantietrip door de Balkan. Onze eerste stop deze trip is het Sloveense Maribor.

Wijn en vlees, dat zijn de geneugten van het Sloveense volk in deze regio. In Maribor, langs de rivier de Drava, staat de oudste wijnrank van de wereld. Volgens de boekjes staat deze rank al 400 jaar op zijn plek. Als ranken eens konden praten. De wijnrank heeft in verschillende landen gestaan zonder te zijn verplaatst. Van het huidige Slovenië, de sociale federatie Joegoslavië en het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Bier heeft bij mij de voorkeur boven wijn. Eenmaal in deze regio moet ik toch eens van mijn geloof afstappen. We brengen een bezoek aan de wijnvelden van Gaube. Ten noorden van stad Maribor rijden bedekken vooral wijnvelden de heuvels. De wijngaard van Gaube produceert niet alleen wijn die hoog staat aangeschreven in Slovenië, maar het landgoed ademt een romantische sfeer. Vanaf de top van een heuvel heeft de weg de vorm tussen de wijnvelden een vorm van een hart gekregen. Het is optisch bedrog omdat de weg eigenlijk niet in een hartje loopt. De Herzerlstraße ligt bijna tegen de grens van Oostenrijk aan. Frappant genoeg stond een foto van dit sprookjes landschap in een folder van Franse wijnen. De volledige weg was ‘gefotoshopt’ in een Franse regio om de toeristen te lokken naar een hele andere plek. We bestellen een glas wijn. Wellicht hadden de makers van de folder ook te diep in het glaasje gekeken toen ze op dit idee kwamen.

Het voetbal kent in Slovenië niet de populariteit zoals in de andere Balkanlanden. De tweede stad van Slovenië telt iets meer dan 110.000 inwoners. Bergwandelen en wintersporten zijn hier populair. Het stadion wordt tot de top-10 van bezienswaardigheden van de stad gerekend. Wellicht omdat een top-10 hoogtepunten van Maribor moeilijk te realiseren is. Wel is het stadion een schattige thuishaven gelegen op loopafstand van het centrum. Vijf seizoenen lang speelde de Paarsen in de hoogste divisie van Joegoslavië. NK Maribor stond vrijwel altijd in de schaduw van Olimpija Ljubljana. Zo ook in de periode dat de club uitkwam in de Joegoslavische competitie. In die vijf jaar, van 1967 tot 1983, komen grote clubs als Hajduk Split, Rode Ster, Dinamo en Partizan langs. De club kende weinig successen. Pas na de onafhankelijkheid van Slovenië in 1991 wordt NK Maribor een club die prijzen gaat pakken. Slovenië heeft weinig last van de Joegoslavische oorlog die na de onafhankelijk van start gaat. Slovenië is de hoed van de Balkan. Zonder problemen wordt de hoed afgezet en gaat het zelfstandig door. Het overgrote deel van de bevolking is Sloveens en binnen tien dagen trekken de soldaten van Joegoslavische leger zich al terug. In hetzelfde jaar van de onafhankelijkheid, amper een paar maanden later, start Slovenië met de eigen voetbalcompetitie. Clubs uit Kroatië en Slovenië trokken zich dat seizoen terug uit de Prva Liga, de hoogste divisie van Joegoslavië. In Slovenië betekende dat ook meteen de ommekeer voor NK Maribor. De eerste twee jaar werden de Viole tweede achter rivaal Olimpija Ljubljana. Vanaf 1997 is NK Maribor de grootste club van het land met 14 landskampioenschappen. Olimpija Ljubljana wist afgelopen seizoen zijn zesde titel in de wacht te slepen. Overigens is het heel eenvoudig om bij de eerste tien te eindigen in Slovenië. De hoogste afdeling van het land bestaat uit tien ploegen. Om die reden zitten wij hier bij de kwalificatie wedstijd van de Europa League en speelt rivaal Olimpija Ljubljana in de voorrondes van de Champions League.

In Tirana wint Maribor met 0 – 1. De Partizanen uit Albanië komen nu in de return te kort om het de Viole moeilijk te maken. Voor rust is het al 1 – 0 en sta ik tussen de joelende supporters. In de tweede helft maakt Maribor het af en zie ik het tweede doelpunt van de avond. Marcos Tavares is de doelpuntenmaker. De geboren Braziliaan is samen met de Nigeriaan Atanda de enige niet in de Balkan geboren speler van de twee selecties. De gehele selectie van NK Maribor bestaat verder uit één Serviër, één Bosniër en de rest is Sloveens. Bij FK Partizani spelen weer vrijwel alleen maar Albanezen, een paar Kosovaren die waarschijnlijk Albanees bloed hebben en twee Macedoniërs. Eveneens met Albanees bloed waarschijnlijk. Het geeft de huidige situatie in de Balkan goed weer. Ieder op zijn eigen eiland en in hun eigen hoekje. Maribor heeft mij als stad verrast, maar mijn hart heb ik er niet verloren.

19-07-2018

NK Maribor – FK Partizani Tirana

Stadion: Ljudski vrt

Toeschouwers: 6.876

31’ Amir Derviševič 1 - 0

90’ + 3 Marcos Tavares 2 - 0

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page