top of page
LAATSTE POSTS

DE DERBY VAN DE ONTEVREDEN WISSELSPELERS (Royal Cappellen FC – KFCO Beerschot Wilrijk 0-2)


EEN ANTWERPS ONDERONSJE: ROYAL CAPPELLEN FC – KFCO BEERSCHOT-WILRIJK 0-2

Ontevreden spelers heb je overal. Het op de bank zitten als wisselspeler is het minst leuke onderdeel van voetballer zijn. Ontevreden spelers van Victoria FC besloten om maar een eigen voetbalclub op te richten. Antwerpse studenten en soldaten die waren gestationeerd op het fort van Kapellen kwamen de club versterken. Zo werd in 1906 de Cappellen Football Club opgericht, naar de oude schrijfwijze van de plaats Kapellen. Een hoogvlieger is Cappellen FC nooit geweest met een plaats in de Tweede klasse als hoogst haalbare plek in de historie. Normaal gesproken had Cappellen FC dit jaar ook in de Tweede klasse moeten spelen. Het is namelijk de huidige kampioen van de Derde Klasse B. De Belgische voetbalbond gooide echter roet in het eten door de licentie eisen zo te veranderen dat Cappellen FC één van de ploegen was die niet mocht promoveren. Veel spelers verlieten de club. Dit keer niet uit onvrede over speelminuten, maar vanwege het feit dat ze liever op een hoger niveau willen acteren.

Cappellen FC neemt het vanmiddag op tegen KFCO Beerschot-Wilrijk, een Antwerpse streekgenoot. Zowel op de website van Cappellen als op die van Beerschot is de wedstrijd aangemerkt als derby. Een echt beladen derby zal het niet zijn omdat het overgrote deel van het publiek, wat de weg naar het Jos van Wellen stadion heeft gevonden, een voorkeur heeft voor Beerschot. Daarnaast is Kapellen een gemeente op zichzelf en geen wijk van Antwerpen. Wel is Kapellen tegen de stad Antwerpen aangeplakt en ligt het in de provincie Antwerpen. Niet geheel toevallig waren het ook ontevreden spelers van Antwerp FC die naar Beerschot vertrokken. De rivaliteit tussen die twee ploegen is daar al ontstaan en die is nog steeds immens. Als je spreekt over dé Antwerpse derby dan is het de wedstrijd tussen Antwerp FC en Beerschot. Omdat Antwerp FC een stapje hoger speelt, in de Tweede klasse, hebben we dit jaar geen titanstrijd tussen de twee grootste clubs van ‘t stad.

De regen komt naar beneden als we België binnen rijden. Samen met twee FC Dordrecht en tevens groundhop vrienden zijn we onderweg naar het Jos van Wellen stadion, het decor voor meer dan 100 jaar voetbaltraditie in Noord-Antwerpen. Hoewel de wedstrijd nog niet is uitverkocht willen we vroeg bij het stadion zijn. Op mijn email of ze kaartjes apart willen leggen heb ik geen reactie meer ontvangen en via verschillende media verwachten ze wel een uitverkocht huis. Bij het mooie kassahuisje kopen we drie eveneens mooie kleine kaartjes die eruit zien alsof je met de pont wilt overvaren. Twee stappen verder scheurt een oud mannetje het al kleine kaartje nog kleiner. Het overgebleven votje stop ik in mijn broekzak. Het Jos van Wellen stadion heeft misschien meer weg van een sportpark dan een stadion, maar het heeft een knusse en gezellige uitstraling. Aan de lange zijde staan drie verschillende tribunes en we zoeken een plekje op de meest rechtse staantribune. Tegenover ons hebben de Kielse Ratten de hele lange zijde tot hun beschikking gekregen. Wanneer ook die vol begint te raken mogen de supporters een plekje zoeken achter het doel. Langzaam stroomt het stadion vol en met een kleine 2500 supporters is het stadion goed gevuld. Bij een bezoek aan kleine knusse stadions is dat voor mij wel een pré. Tussen de thuissupporters bevinden zich ook genoeg mannen met paars gekleurde sjaals. Duidelijk is wel dat de familie Van Wellen een paar centen in de club heeft gestoken. De grote reclame borden, zoals je die veel in België ziet, zijn van de Van Wellen Group en het Van Wellen project management. Ook is Zjoske, zoals ze in het Vlaams zo mooi kunnen zeggen, naamgever van het stadion. Zou het allemaal familie van elkaar zijn?

Het begint een beetje te miezeren. Helemaal egaal is het veld niet en met het huidige weer zou het wel eens een mooi voetbalgevecht kunnen gaan worden. De spelers glijden lekker door op het natte veld en de kluiten vliegen in het rond. We zijn amper begonnen of eerste spelers mogen zich al warm gaan lopen. Eén van de spelers is Davy de Smedt. Na negen minuten is het meteen raak voor de bezoekers. Een afgeslagen bal belandt, via de paal, voor de voeten van Rachid Hmouda. De aanvaller twijfelt niet en schiet de bal in het net. Om ons heen klinkt gejuich. Zouden hier überhaupt nog wel supporters van Cappellen zitten, vraag ik me af. Cappellen is niet van plan om de rode loper klaar te leggen en strijdt voor wat het waard is. De thuisploeg krijgt een paar kansen, maar het ontbreekt ook aan een beetje geluk. Davy de Smedt loopt ondertussen nog wat heen en weer. Na rust gaat het spel op en neer en is het Beerschot met de meeste kansen. Voor ons is een man begonnen om heel irritant ‘come on Beerschot’ te roepen. Eerst valt de bal op de lat en even later klinkt dan toch gejuich nadat een speler van Cappellen de bal in eigen doel heeft geplaatst. De treffer gaat niet door omdat een speler van Beerschot blijknaar in een eerder stadium buitenspel stond. Ons was het in ieder geval ontgaan. Wel proberen een aantal Kapellenaren de man voor ons een beetje uit te dagen. Alleen daarom al hoop ik dat Cappellen FC met de gelijkmaker komt. Davy de Smedt rekt en strekt nog wat terwijl de klok langzaam doortikt. Na tachtig minuten komt aan alle onzekerheid een einde als Ben Santermans de 0-2 binnenkopt. De negentig minuten zijn verstreken en Beerschot gaat voor de laatste keer wisselen. De speler die ondertussen wel warm moet zijn komt toch nog binnen de lijnen. Davy de Smedt raakt de bal volgens mij geen enkele keer aan.

Beerschot Wilrijk pakt hele belangrijke punten in Kapellen voor de strijd om het kampioenschap. Waar ik wel benieuwd naar ben is welke club Davy de Smedt nu gaat oprichten als ontevreden wisselspeler!

______________________________________________________________________________________________________

13-12-2015

'9 0 - 1 Rachid Hmouda

'80 0 - 2 Ben Santermans

Stadion: Jos van Wellen stadion

Toeschouwers: 2500

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page