top of page
LAATSTE POSTS

PROMOTIEDERBY MET DE KLEIPIKKERS (KFC Sint Lenaarts - KFC Zwarte Leeuw)

PROMOTIEDERBY KFC SINT LENAARTS - KFC ZWARTE LEEUW 2 - 3 Vrouwen roepen tot de beschermheilige Sint Leonardus tijdens hun bevalling, althans met alle waarschijnlijkheid alleen in het Belgische boerendorp waar we binnen rijden. Een dorp met meer koeien dan inwoners. Het is zaterdag, de dag voor Pinksteren, en we parkeren de auto ergens op een klein veldje in de Antwerpse gemeente Sint-Lenaarts. Op tweede pinksterdag, pinkstermaandag, trekt een Leonardusprocessie door de straten. Twee dagen voor de processie is het hele dorp ook uitgelopen naar het sportcomplex aan de Houtstraat van de plaatselijke trots KFC Sint Lenaarts. Vandaag staat een derbymatch op het programma tegen de buren KFC Zwarte Leeuw. Het affiche alleen al KFC Sint Lenaarts tegen KFC Zwarte Leeuw. Het klinkt al heerlijk Vlaams in de oren. KFC Sint Lenaarts viert dit jaar ook nog eens zijn 100ste verjaardag en wat is mooier dan deze club dit jaar te bezoeken met de derby.

De groenen uit Lenaarts hebben een leuk sportpark met een prachtig zicht op de grote kerk die, hoe kan het ook weer anders, de Sint-Leonarduskerk heet. De beschermheilige, die ergens ooit in het jaar 500 in Frankrijk rondliep, zal vast worden aangeroepen voor hulp van bovenaf voor een overwinning. Leonardus was namelijk ook nog eens beschermheilige van de boeren en het vee. Daar vallen de inwoners uit Lenaarts absoluut onder. Volgens mij kan je beter afvragen waar de man geen beschermheilige van was. Het sportpark heeft geen naam en wordt het A-complex genoemd. Aan weerskanten van het veld staan kleine tribunes die helemaal vol staan met toch voornamelijk fans van de buren. KFC Zwarte Leeuw heeft een aardige schare fans meegenomen. We wandelen naar binnen en slaan eigenlijk meteen rechtsaf de kantine in alwaar Jan, die ooit in een ver verleden voor Sint Lenaarts speelde, al klaar staat met een pintje. Vanuit de kantine hebben we een mooi overzicht over het veld, staan we droog en naast de bar. Wat wil een mens nog meer.

Het is vandaag niet alleen een derby, maar ook een promotiewedstrijd. De winnaar mag waarschijnlijk na deze wedstrijd nog een duel spelen in de strijd voor promotie. Of niet, het kan ook zijn dat de winnaar rechtstreeks promoveert, dat is een namelijk voor iedereen een raadsel. Verder wil ik me niet wagen aan een uitleg van het Belgische voetbal, want eigenlijk weet zelfs hier niemand hoe het allemaal werkt. De verliezer vandaag heeft in ieder geval niets, dus winnen is het devies in de derby, de burenruzie tussen de gemeente Sint Lenaarts en Rijkevorsel. De afstand tussen beide voetbalverenigingen is nog geen 6 kilometer. Vooral de Leeuwen laten van zich horen, want het kleurt overal geel. De plaatselijke jeugd van Lenaarts staat met groene vlaggen achter het doel. Aan de overzijde hangt een spandoek van de Yellow Black Lions Ultras. Behalve dat ze een trommel mee hebben kan ik het niet echt ultra noemen, maar vermakelijk is het zeker. We bestellen nog een pintje als de wedstrijd van start gaat. We staan met vier man en een vrouw aan een sta-tafel en geen van ons heeft eigenlijk de behoefte om buiten te gaan staan. Zolang de ramen niet aandampen kunnen we alles prima zien. Buiten hangt zelfs een bordje met het vriendelijke verzoek niet voor de ramen te gaan staan zodat de mensen die in de kantine zitten alles mooi kunnen volgen.

De Kleipikkers beginnen goed aan de wedstrijd en komen in de 40ste minuut zelfs op een 2-0 voorsprong. In Sint-Lenaarts stonden vroeger veel steenbakkerijen en veel inwoners werkten dan ook in de klei. Het pikken van klei was het voornaamste beroep, naast het houden van koeien denk ik. Sint Lenaarts wist beide ontmoetingen in de reguliere competitie tegen Zwarte Leeuw niet te winnen. Het begin is dus goed. We willen vast een pint bestellen op een mooie afloop als het op slag van rust 1-2 wordt. De aansluitingstreffer voor rust doet de ‘Leeuwen’ goed en na rust komt Lenaarts niet meer aan te pas. Althans van wat we ervan meekrijgen dan. Zwarte Leeuw weet nog twee keer te scoren en de gele confetti kan de lucht in. De groenen druipen af terwijl de Leeuwen feest vieren met de fans op het veld. De nederlaag is al snel vergeten in de kantine en Leonardus draait zich vast nog een keer om in zijn graf als we nog maar een slok van ons pintje nemen. De kantine stroomt vol en de ramen dampen aan.

14-05-2016

KFC Sint Lenaarts - KFC Zwarte Leeuw 2 - 3

Toeschouwers: +/- 1000

Stadion: A-complex Houtstraat Sint Lenaarts

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page