EEN MECHELSE TRIPEL (Racing Mechelen- Berlaar-Heikant)
Archief foto van mijn bezoek aan Racing (9-12-2017)
De zonnige en koude middag beginnen we in Het Anker, de brouwerij van Mechelen. Naast voetbalstadions heb ik ook een zwak voor alle plaatselijke bierbrouwerijen. We drinken een Maneblusser. Naast de biernaam is het ook de bijnaam voor de inwoners van Mechelen. Een dronkaard zag een rode maan achter de Sint-Romboutstoren en dacht dat deze in de vuur en vlam stond. De brandweer werd opgeroepen. Het bleek vals alarm en een bijnaam werd geboren. De proeverij smaakt goed. We hebben bijna spijt dat we het warme café moeten verlaten. Via het centrum wandelen we naar het stadion ‘Achter de kazerne’. Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen speelt thuis tegen Sporting Charleroi. Eerder dit jaar bezocht ik Malinois ook al. Toen in hun wedstrijd tegen Antwerp FC. Op dit momenteel strijdt de club tegen degradatie. In een volgepakt stadion wordt het 1 – 1. Na het laatste fluitsignaal snellen we het stadion uit. We hebben vandaag een strak schema. Het is nog geen tien minuten lopen om bij het Oscar van Kesbeeckstadion te geraken. KV Mechelen trapte af om 18:00 uur terwijl Racing om precies 20.00 uur van start gaat. Het is vrij uniek dat beide teams zo strak na elkaar spelen en dat deze Belgische dubbel mogelijk is. Het niveau tussen beide teams is nog nooit zo groot geweest als dit seizoen. Racing Mechelen speelt zes niveaus lager. Van de brouwerij Het Anker, KV Mechelen en als toetje Racing maken we de Mechelse tripel compleet.
Racing Mechelen
We komen aan bij het Oscar van Kesbeeck stadion en zien dat de wedstrijd net is begonnen. De verschillen zijn groot. Van 11.000 toeschouwers staan we nu tussen een paar honderd man. Bevlogen zijn ze wel. KV Mechelen heeft sinds dit seizoen twee nieuwe tribunes en de club leeft in de stad terwijl Racing blij is dat het nog bestaat en het nog op het eigen terrein speelt. Racing staat op de eerste plaats, maar dat is op het veld niet te zien. Tegenstander Berlaar-Heikant creëert meer kansen en komt in de eerste helft op een verdiende voorsprong. Bij Berlaar-Heikant staat Stein Huysegems in de aanval. De kale aanvaller, ondertussen alweer 35 jaar, speelde in Nederland voor AZ, Feyenoord, Twente en Roda JC. Vlak voor rust ontsteken de supporters van Racing een aantal fakkels. Op dit niveau is dat toegestaan zonder meteen een stadionverbod te krijgen. De charme van de lagere klasse. Racing verliest uiteindelijk met 0 – 3. Het is de eerste nederlaag van het seizoen. We brengen weinig geluk blijkbaar. We wandelen wat heen en weer tussen het warme chalet en de koude tribunes. Het grootste gejuich komt dan toch vanuit het chalet. We zien dat KAS Eupen met 3 – 2 van Lokeren weet te winnen. Stadsgenoot KV Mechelen komt hiermee op de allerlaatste plaats te staan. Het bezorgt de aanwezigen hier voor een kleine grijns op de gezichten. De rivaliteit leeft nog steeds.
Na de wedstrijd help ik Peter en Simon om de groen-witte vlaggen van het hek af te halen. Via Peter komen we in contact met de voorzitter van de voetbalclub. Met een tas vol spandoeken lopen we de hoofdingang van het stadion binnen. Koen van Exem, de voorzitter van Racing Mechelen, loopt nog even naar beneden om de sleutel te halen van de bestuurszaal. We krijgen een uniek kijkje in de buik van de hoofdtribune van het Oscar van Kesbeeckstadion. In de zaal staan houten tafels in een u-vorm opgesteld. Verder staat de zaal vol met bekers, schalen en andere gedenkwaardige attributen. Links naast de ingang hangt een ingelijst en gesigneerd truitje van Kris Slachmuylders. Op 1 februari 2004 scoorde deze Kris de enige treffer in de Mechelse derby. Op het veld van de rivaal werd het 0 – 1. Volgens Peter is het nog steeds één van zijn hoogtepunten als Racing supporter. In dat jaar bestond Racing Mechelen precies 100 jaar. De fans van Racing hadden dertien jaar gewacht op deze wedstrijden. Het duurde precies twee seizoenen. De rivaliteit is groot en de laatste versie in 2005 werd gestaakt wegens rellen. In 2016 stonden hier nog spelers met een shirt van KV Mechelen op het veld. Deze derby is bij weinigen bekend en eindigde in een 1 – 1 gelijkspel. Het was een fictieve derby die werd gespeeld voor de film ‘StapelGek van M’. Om de lieve vrede in de stad te bewaren kende de wedstrijd in de film geen winnaar. De echte derby is ver weg, al lijkt KV Mechelen te gaan degraderen terwijl Racing zich uit de krochten van het Belgische voetbal probeert te vechten.
De nieuwe directeur van Racing Mechelen
Voor de voorzitter en ook Peter en Simon was het een lange en speciale dag. Overdag hebben de mannen bijgedragen aan een eerbetoon voor Oscar van Kesbeeck op het kerkhof. Een twintigtal supporters was aanwezig bij deze plechtigheid. Het kerkhof ligt dan weer naast het stadion van KV Mechelen. Het is op 27 februari exact 75 jaar geleden dat Van Kesbeeck, één van de oprichters van Racing Mechelen, overleed. Van Kesbeeck was een bijzonder man. In de oorlog werd de voorman van de Liberale Partij gearresteerd door de Gestapo. Tijdens zijn gevangenschap in Fort Breendonk werd Van Kesbeeck dusdanig mishandelt dat hij stierf aan een leverziekte. In de bestuurszaal staat een beeltenis van de belangrijkste man uit de geschiedenis van de voetbalclub.
Deze week werd bekend dat de club ook volgend seizoen nog in het Oscar van Kesbeeckstadion mag spelen. Achter de schermen gebeuren veel zaken om de club in leven te houden. Volgens Peter is dit nog maar het begin. Dat is goed om te horen. Racing lag aan het infuus en ademt weer een klein beetje zelf. Racing moet weer gaan leven! Zolang de wil er maar is……..
24-02-2018
YR KV Mechelen - Sporting Charleroi 1 - 1
Stadion: Achter de Kazerne
Toeschouwers: 11.000
K.R.C. Mechelen - FC Berlaar-Heikant 0 - 3
Stadion: Oscar van Kesbeeckstadion
Toeschouwers: +/- 500