top of page
LAATSTE POSTS

DEGOUTANT, KLOMPEN EN EEN OUDE RIVALITEIT (Antwerp FC - Club Brugge)


ANTWERP FC - CLUB BRUGGE 1 – 1: Vanmiddag ben ik aanwezig bij de ‘hate game’ tussen Antwerp FC en Club Brugge. Het is met alle waarschijnlijkheid de oudste rivaliserende wedstrijd van België. In 1895 waren beide clubs al aanwezig bij de eerste officiële Belgische competitie. Het eerste duel op de Bosuil eindigde in een 3 – 2 overwinning voor Antwerp FC. De landskampioen van België komt vandaag op bezoek bij de oudste club van het land. De ‘boeren’ komen op bezoek bij de ‘marginalen,’ zoals beide supportersgroepen elkaar liefkozend noemen. In Brasserie Bistro, gelegen in Deurne, drink ik een biertje om mij tussen de Antwerpsupporters optimaal voor te bereiden op het risicoduel. Het is ondertussen al mijn vijfde bezoek aan de Reds. De verwachtingen zijn dat het moet gaan spoken op de Bosuil. Dit keer zit ik op de gloednieuwe hoofdtribune die vorig seizoen werd geopend. Vanaf mijn plek heb ik prachtig zicht en zit ik lekker met mijn bolletje in de zon. “Come on you Reds!

Mijn Vlaams is weer iets verbeterd deze middag. Degoutant is het woord dat ik in de media lees. Het is een nette vorm om aan te geven dat iets walgelijk is. In de 23ste minuut worden bengaalse fakkels ontstoken op de T2, de oudste tribune van de Bosuil. Dat is een gaaf verschijnsel dat synoniem staat voor Antwerp FC. “Dood aan FCB,” is te lezen op het spandoek dat de lucht wordt ingehouden. Het tijdstip van de 23ste minuut voor de actie is niet zomaar gekozen. Voor de herkomst van dit tafereel moeten we tien jaar terug in de geschiedenis. Met een volle vaart komt de Porsche Cayman tegen een boom. De sportauto was onderweg over de snelweg A11, niet geheel toevallig gelegen tussen Antwerpen en Brugge. De bestuurder is op slag dood. Achter het stuur zat François Sterchele, de spits van Club Brugge. Daar speelde de aanvaller met rugnummer 23. Voordat Sterchele in het blauw-zwart speelde, scoorde de voorhoedespeler aan de lopende band bij Germinal Beerschot. Germinal Beerschot en Club Brugge zijn twee rivalen van Antwerp FC. Dat Antwerpsupporters aandacht besteden aan dit voorval zegt enorm veel over de rivaliteit tussen de twee clubs. In de media wordt het aangemerkt als degoutant. Naast crapuul een prachtig Vlaams woord.

Voor de rivaliteit tussen beide clubs moeten we zelfs terug naar 1908. Het woord ‘hooligans’ bestond toen nog niet eens. FC Brugeois won dat jaar met 2 – 1 van Antwerp FC. De spelers van Antwerp FC werden na de wedstrijd aangevallen door de supporters van de Bruggenaren. Het duurde drie dagen voordat het in de krant was te lezen. De spelers van Antwerp werden bekogeld met stenen, slijk en klompen. Jules Suentens, de middenvelder van Antwerp FC, werd zelfs bewusteloos geslagen. Uitgerekend de voorzitter van Brugeois helpt de spelers te vluchten door ze met zijn auto naar Gent te brengen. Later blijkt het een vergeldingsactie te zijn geweest op een eerder incident uit 1907 waarbij Antwerp-fans klappen zouden hebben uitgedeeld. Dat voorval is alleen in geen enkele krant te lezen. Het verhaal gaat dat er voor die wedstrijd geen scheidsrechter aanwezig was. FC Brugeois mocht een scheidsrechter aanstellen en koos voor een secretaris van de eigen club. Tien minuten voor tijd hielp hij zijn eigen club, tot woede van alles en iedereen met een hart voor Antwerp FC, aan de gelijkmaker. Zo staat de wedstrijd tussen Royal Antwerp FC en Club Brugge altijd vol met incidenten. Tussen Feyenoord en Ajax is de slag bij Beverwijk zeer bekend. In België kennen ze de slag om Massenhoven. Het klinkt bijna als een middeleeuwse strijd. Toch vond dit evenement plaats in 2001 toen de leden van de harde kern van beide clubs met elkaar afspraken in Massenhoven. 151 betrokkenen en vechtersbazen werden veroordeeld.

Vanmiddag heeft de voetbalbond wel voor een scheidsrechter gezorgd. Al heeft de leidsman, volgens de supporters van Antwerp FC, deze middag veel in het voordeel van de Bruggenaren gefloten. Hij helpt Brugge niet aan de punten zoals dat in 1907 het geval was. De eindstand is wel gelijk aan de versie van november 1907. De politie staat paraat en de helikopters vliegen boven Antwerpen. Bij opkomt is veel vuurwerk te zien. Na iets meer dan een uur spelen komt Club op 0 – 1 door een doelpunt van de Nederlander Ruud Vormer. Bij Feyenoord hield Jordy Clasie Vormer op de bank. Bij Brugge was dit vorig seizoen andersom. Clasie is ondertussen weer terug naar Rotterdam-Zuid en Vormer is zelfs de aanjager en aanvoerder van de blauw-zwarten. Antwerp FC creëert weinig kansen. De ploeg vecht en heeft met Jelle van Damme een middenvelder die voorop in de strijd gaat. Hij zaagt en zuigt meer dan dat hij voetbalt. Het is wel de manier om het team van Brugge te laten wankelen. Lang lijkt het erop dat Brugge, met de kleinste marge in het voetbal, drie punten mee naar huis neemt. Vijf minuten voor tijd laat de Kroatische keeper Karlo Letica de bal uit zijn handen glippen. Het lederen attribuut komt voor de voeten van Faris Haroun die de Bosuil in extase brengt. Met of zonder hulp van de keeper, de supporters gaan uit hun dak. Het verdiende punt is binnen. Club kreeg het ook niet voor elkaar om te imponeren. Zo eindigt de strijd in een 1 – 1, net als in 1907. Dit keer blijven de spelers ongedeerd.

19-8-2018

Royal Antwerp FC – Club Brugge 1 – 1

Stadion: Bosuilstadion

Toeschouwers: 12.975

0 – 1 66’ Ruud Vormer

0 – 2 84’ Faris Haroun

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page