top of page
LAATSTE POSTS

MIJN EERSTE STADIONBEZOEK (Feyenoord - Fortuna Sittard)

DOELPUNTENREGEN: FEYENOORD - FORTUNA SITTARD 4-4 De eerste keer dat ik een voetbalstadion van binnen bezoek is in 1997. Ik bezoek samen met mijn vader en mijn oom het mooiste stadion van Nederland. Feyenoord speelt thuis tegen Fortuna Sittard. We zitten dan op de rode business seats. Dan ben je als kind natuurlijk gelijk verkocht. Mijn oom werkt bij JP Van Eesteren. Van Eesteren komen we al vroeg tegen in de historie van Feyenoord. Jaap van Eesteren begint in 1932 met zes man en een geleende betonmolen een aannemersbedrijf. Het bedrijf bestaat amper een paar jaar of het neemt een wereldberoemd bouwwerk aan: Stadion Feijenoord.

Op 19 juli 1908 wordt in café de Vereeniging in Rotterdam de voetbalcub Wilhelmina opgericht. Voor twee gulden en vijftig cent werd het Afrikaanderplein gehuurd van de gemeente Rotterdam als eerste onderkomen van Wilhelmina. Een jaar later fuseerde Wilhelmina met de voetbalclub Volharding. De nieuwe fusieclub moet HFC (Hillesluise Football Combinatie) gaan heten. Deze naam wordt afgewezen door de bond omdat de afkorting HFC al bestaat. De Koninklijke HFC uit Haarlem is, met zijn oprichting in 1879, één van de oudste voetbalclubs van Nederland. De naam RVV Celeritas wordt bedacht. In 1912 promoveert RVV Celeritas naar de NVB. Ook bij deze bond is dan een voetbalclub bekend onder de naam Celeritas. Voor de vierde keer binnen vier jaar moet een naam verzonnen worden voor de club van Zuid. De club gaat vanaf 1912 door het leven als Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. In hetzelfde jaar verandert de club van de geel-zwart gestreepte tenues naar het mooie rood-witte shirt, zwarte broek en zwarte kousen zoals we die nu nog kennen. RVV Feijenoord groeit in die jaren gestaag en promoveert een aantal keer. In 1917 verhuist de club naar het speelterrein aan de Kromme Zandweg. Twintig jaar later speelt Feijenoord zijn eerste wedstrijd in Stadion Feijenoord. In de volksmond wordt het stadion al de Kuip genoemt.

In het buitenland hebben ze enorme moeite met het uitspreken van de naam Feijenoord en daarom verandert de club in 1970 de naam naar het nu bekende Feyenoord. Feyenoord kent een rijke historie en is de eerste Nederlandse club die de meest begeerde Europese prijs pakte. De Europa Cup I, de voorloper van de Champions League, wordt in 1970 gewonnen in Milaan. Feijenoord is dan te sterk voor het Schotse Celtic. Nog steeds zijn de Feyenoord supporters daar trots op. Dat pakt niemand ze meer af. In datzelfde jaar weet Feyenoord, in een tweestrijd met Estudaintes uit Argentinië, ook de Wereldbeker te winnen. Feyenoord wint twee keer de UEFA Cup. De laatste, gewonnen in 2002, staat nog op mijn netvlies. Pierre van Hooijdonk is dat toernooi de held van Feyenoord met werelddoelpunten tegen SC Freiburg en PSV. Met zijn vrije trappen is hij persoonlijk verantwoordelijk voor het binnen halen van de UEFA Cup. Feyenoord wint elf keer de beker en wordt veertien keer kampioen van Nederland. Het legioen wacht al sinds 1999 op een landskampioenschap.

De eindstand was, met 4-4, één om nooit te vergeten. De wedstrijd had alles in zich. Gemiste penalty’s en veel doelpunten. Het bezoek heeft een enorme indruk op mij gemaakt. In de basis stonden Picun, Schuiteman, Pablo Sánchez, Boateng, van Gastel, Ronald Koeman, Ed de Goey, van Bronckhorst, Henk Vos, Taument en Hendrik Larsson. Bij Fortuna stonden de jonge Patrick Paauwe en Fernando Ricksen in de basis. In de rust stond het al 2-2. Fortuna kwam drie keer op voorsprong en drie keer kwam Feyenoord op gelijke hoogte. In de 79ste minuut schiet Pablo Sanchéz de 4-3 binnen en iedereen verwacht een overwinning op de Limburgers. Fernando Ricksen weet een paar minuten later weer gelijk te maken. Tussendoor heeft Ronald Koeman nog twee penalty’s genomen. De eerste mist hij om even later in de herkansing zijn tweede strafschop wel te benutten. Feyenoord heeft mij gegrepen en dat zal niet meer veranderen.

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page