top of page
LAATSTE POSTS

VERGANE GLORIE (1) APELDOORN (AGOVV Apeldoorn - Feyenoord)


SPORTPARK BERG EN BOS: AGOVV Apeldoorn – FEYENOORD 1 - 4 Om heel eerlijk te zijn weet ik niet veel van deze wedstrijd. Feit is wel dat de kans heel klein is om AGOVV (Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging) als betaald voetbalclub te bezoeken. Mochten ze nu nog meespelen in de Jupiler League, dan was ik waarschijnlijk naar AGOVV tegen Go Ahead Eagles gegaan. Apeldoorn en Deventer liggen vrij dicht bij elkaar in de buurt. Al is die wedstrijd nooit uit kunnen groeien tot een echte derby. Ik moet het dus doen met deze ene vriendschappelijke wedstrijd tegen Feyenoord in de zomer van 1999. We zijn op dat moment op vakantie op de Veluwe. Voor mij en mijn vader de kans om mijn grote helden van Feyenoord en kersverse kampioen van Nederland van dichtbij te zien. Laat dat nu toevallig tegen AGOVV zijn. Feyenoord speelde met namen als Dudek, Van Wonderen, Paauwe en Tomasson. Spelers die naast het winnen van de laatste landstitel in 2002 ook nog de Uefa-Cup, de voorloper van de Europa League, wonnen. Sportpark Berg en Bos is voor deze wedstrijd druk bezocht. Een bezoek aan een betaald voetbal wedstrijd voor één van de oudste tribunes van Nederland, daar ben ik op dat moment nog lang niet mee bezig. Ook speelt AGOVV op dat moment nog in de hoofdklasse bij de amateurs. AGOVV wilde in 1999 al toetreden tot het betaalde voetbal. De eisen van de KNVB tot toetreding waren vrij streng waardoor AGOVV nog een aantal jaar moest wachten.

In Apeldoorn zaten in 1913 een aantal mensen bij elkaar die op het idee kwamen om een vereniging op te starten voor geheel onthouders. Enkele leden van deze vereniging wilden ook graag een potje voetballen. Wat moet je anders als je niet mag roken en drinken? En zo werd de Apeldoornse Geheelonthouders-voetbalvereniging Steeds Voorwaarts geboren. Waarschijnlijk mocht je alleen meedoen als je niet dronk of rookte. Een veel gebruikt symbool van de verenigingen van drankbestrijders was een blauwe knoop. Vandaar de kleur blauw in het logo en op het shirt van de voetbalclub. In 1938 is AGOVV het dichtst bij een prijs. Het verliest de bekerfinale tegen VSV uit Velserbroek. De meeste tijd speelt de voetbalclub uit Apeldoorn bij de amateurs, eind jaren 50 speelde Veluws Trots nog wel een aantal jaar betaald voetbal tot het in 2003 weer opnieuw toetreedt tot het betaalde voetbal. In 2002 waren de Blauwen namelijk algeheel amateurkampioen van Nederland geworden. Helaas kende de terugkeer weinig succes. Een zesde plek is de beste eindklassering in de Eerste Divisie.

Feyenoord wint de vriendschappelijke wedstrijd vrij eenvoudig met 1-4. Wij staan aan de lange zijde tegenover de oude tribune. Dat is op dat moment ook de enige tribune die aanwezig is. Verder staan alle supporters op een grasstrook langs het veld dat omhoog loopt. Een simpele versie van de staantribune zullen we maar zeggen. Drie jaar na ons bezoek speelt AGOVV in de Eerste Divisie. In de jaren die daarop volgen krijgt AGOVV echte tribunes achter het doel en aan de lange zijde. Lang kunnen de Apeldoornse fans niet genieten van betaald voetbal op de Veluwe. Bijna 100 jaar na het ontstaan van de club gaat AGOVV in 2013 failliet. De amateurs blijven nog wel voor de monumentale tribune op sportpark Berg en Bos spelen. Want dat was en is zeker het hoogtepunt van een bezoek aan AGOVV; de uit begin jaren 20 stammende eretribune. In 2012 dreigde zelf instorting van de tribune nadat de Aziatische boktor een dragende paal had aangetast. Momenteel staat de tribune nog op zijn plaats en is het mogelijk een zitplaats te sponsoren voor behoud van de tribune.

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page