top of page
LAATSTE POSTS

EEN AVONDJE NAC MET BONI (NAC Breda - Vitesse)


MET BONI IN HET SPELERSHOME: NAC BREDA – VITESSE 1-0. Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda is de officiële lange naam van de voetbalclub uit Breda. De naam NAC is zelfs een afkorting van de afkorting NOAD ADVENDO COMBINATIE. Dat het zo’n belachelijk lange naam heeft komt door een fusie in 1912 van de twee clubs NOAD en ADVENDO. Van alle clubs die ik bezoek is dit één van de ingewikkeldste namen. Al komt AGOVV ook aardig in de buurt. Gelukkig gebruiken ze nu gewoon de naam NAC. Avondwedstrijden zijn het mooist. Voor NAC supporters helemaal, die hebben één favoriet tijdstip. Dat is de zaterdagavond. Het ouderwetse avondje NAC. Het is daarom geen verassing dat we op een zaterdagavond in de bus richting Breda rijden. We gaan deze keer met de voltallige selectie van mijn voetbalteam. We worden voor het Rat Verlegh Stadion neergezet. Een stadion dat voor het eerst in gebruik is genomen in 1996. In de jaren daarvoor speelde NAC in het NAC-Stadion aan de Beatrixstraat. Supporters kijken daar nog met weemoed naar terug. Hoewel het Rat Verlegh stadion een vrij nieuw stadion is ademt het van binnen wel sfeer vind ik. Zeker met de staantribunes achter het doel. Het stadion is vernoemd naar Antoon Verlegh, die vanaf de oprichting betrokken is bij de club als speler, trainer, bestuurslid en vrijwilliger. In 1960 kwam Antoon om het leven nadat zijn auto te water was geraakt nabij Prinsenbeek. De behendige en slinkse manier van de speler Antoon gaf hem de bijnaam de Rat. Supporters kwamen in 1996 op het idee om hun blad naar Antoon te vernoemen. De Rat werd een begrip onder supporters en sinds 2006 is, met Rat Verlegh Stadion, ook het stadion naar Antoon vernoemd.

NAC is in het bezit van drie prijzen. De eerste kampioenstitel dateert alweer van 1921 en de laatste beker werd in 1973 gewonnen. Over het algemeen is NAC altijd wel in de Eredivisie te vinden. Toch degradeert NAC in 1999 naar de Eerste Divisie en wordt het een jaar later gelijk weer kampioen. Het gat met de nummer 2, FC Zwolle, is 12 punten. Nebojsa Gudelj was toen speler van NAC. Zijn zoon Nemanja staat deze avond in de basis bij de Yellow Army. Een aantal jaar na mijn bezoek degradeert NAC in 2015 opnieuw naar de Eerste Divisie. NAC heeft zelfs, en nog vrij recentelijk, een aantal keer deelgenomen aan Europese toernooien. In 2002 en 2008 nam NAC deel aan de Intertoto Cup. In 2002 werd in twee duels verloren van het Franse Troyes AC en in 2008 was Rosenborg BK te sterk. In 2003 was Newcastle United te sterk in de eerste ronde van de UEFA Cup. De laatste deelname is in het seizoen 2009/10. Voor de tweede voorronde verslaat NAC het Gandzasar Kapan uit Armenië. In de derde voorronde wint NAC over twee wedstrijden van Polonia Warszawa. In de laatste voorronde voor de groepsfase is Villareal CF te sterk. Dit zijn toch mooie reisjes voor de fans uit Breda.

Vanavond is Vitesse te gast. Aangeduid als project 2013 had de Georgische eigenaar Merab Zjordania bij zijn komst in 2010 aangeven dat Vitesse in 2013 kampioen van Nederland moest worden. Dat werd al snel bijgesteld naar 2014. Maar tot op de dag van vandaag is Vitesse nog geen kampioen van Nederland geworden. Zelf een top 3 is nog niet aan de orde geweest. Voor deze wedstrijd staat Vitesse wel op een vierde plaats in de Eredivisie. NAC bevindt zich op dat moment in de onderste helft van de Eredivisie. Bij NAC spelen dan de bekende namen als Gudelj, oud-Feyenoorder Lurling en keeper Jelle ten Rouwelaar. Jelle is, tot nu toe, in totaal 8 seizoenen de vaste keeper. Een zeer knappe prestatie. Nog knapper was dat hij deze avond zijn doel schoon hield. Bij Vitesse stonden niet de minste in het veld. Marco van Ginkel had een basisplaats bij Vitesse en in de tweede helft kwam Wilfried Bony in het veld. Een jaar later zou Bony topscorer van de Eredivisie worden. Alexander Büttner, Guram Kashia, Giorgi Chanturia zijn andere grote namen in Arnhemse dienst.

We zitten onder het uit-vak waar de supporters van Vitesse zitten. Het is vrij stil boven ons. Vitesse komt ook niet vaak in de buurt van het doel. Daarnaast valt er weinig te juichen voor de supporters uit Arnhem. Vlak voor rust is het Anthony Lurling die slim gaat liggen in het strafschopgebied. Pieter Vink kan niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Donny Gorter aarzelt niet en schiet NAC in de 45ste minuut op een voorsprong. In de tweede helft gebeurt vrij weinig. Het blijft 1-0 en NAC maakt zich los van de onderste plaatsen. Van Vitesse had ik wel meer verwacht. Maar er gebeuren vreemde dingen in Arnhem. Daarover waarschijnlijk later meer bij mijn bezoek aan Arnhem.

Bij het ophalen van de tickets bleken er niet één, maar twee tickets per persoon klaar te liggen. Het ene ticket was een toegangsbewijs voor het stadion. Het andere ticket was een kaartje voor een café in het stadion. We hadden geen idee, maar na afloop van de wedstrijd stond ik opeens met een biertje in mijn hand naast de familie van Wilfried Bony. Kees Luijks en Jelle ten Rouwelaar liepen ook het café binnen. We stonden blijkbaar in het spelerscafé. Het werd zo druk dat we bijna geen kant op konden. Omdat we met het hele team binnen stonden besloten we maar om het nachtleven van Breda onveilig te maken. Allemaal leuk en aardig om met de spelers van NAC en Vitesse een biertje te drinken, maar een beetje bewegingsruimte is toch wel een verademing.

Samenvatting Nac - Vitesse
GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page