top of page
LAATSTE POSTS

FRITSJE PHILIPS (PSV Eindhoven - O.C.S. Lille)

1/16 FINALE EUROPA LEAGUE: PSV – O.C.S. LILLE 3-1 Al vroeg in de middag zit ik met een PSV fan in de trein richting Eindhoven. PSV neemt het voor de Europa League die avond op tegen Lille voor een plek bij de laatste zestien. De eerste wedstrijd in Lille eindigde in 2-2 waardoor alles nog open is. Al heeft PSV, met twee uit doelpunten, wel de beste papieren voor de volgende ronde. Lille geeft de voorkeur aan de Franse competitie en laat zelfs een aantal sterren, waaronder Eden Hazard, op de bank zitten. Een paar dagen voor de wedstrijd kondigt de burgemeester van Eindhoven een noodverordening aan. Aanhangers van Club Brugge en Charleroi zouden van plan zijn om naar Eindhoven af te reizen voor een confrontatie met de supporters van Lille. Bij aankomst in het centrum is daar weinig van te merken. We lopen naar een supporterskroeg in het centrum van Eindhoven, bestellen wat biertjes en gooien een pijltje. Op het tv scherm van de PSV kroeg worden beelden vertoond van kampioenschappen van de afgelopen jaren. En dat zijn er nogal wat. PSV won de schaal, tot deze wedstrijd, maar liefst 21 keer. Daarnaast won het 9 keer de beker. De Europa League won PSV ook al een keer. In 1978 wint PSV over twee wedstrijden van het Franse Bastia. De absolute hoofdprijs, de Europa Cup 1, wint PSV in 1988. Na Ajax is PSV de meest succesvolle club in Nederland. In het centrum gaat het er die middag en avond gemoedelijk aan toe. Hoe kan het ook anders, we zitten in Brabant!

Aan het begin van de avond trekken we in een stoet van het centrum naar het Philips stadion. Onderweg nemen we nog een versnapering en vervolgen onze weg. Het stadion is goed gevuld voor deze Europese ontmoeting. We hebben een mooie plek bovenin het stadion achter het doel op de Oost tribune. Hoewel ik weet dat het PSV publiek niet bekend staat om de sfeer is het deze avond erg gezellig. Een Europese wedstrijd heeft altijd een andere sfeer dan pak ‘m beet een competitie wedstrijd tegen RKC. Ook het scoreverloop helpt mee aan de sfeer. In de eerste helft laat PSV, in de naam van Marcus Berg, een aantal grote kansen liggen. PSV en spitsen, dat is altijd wel een goede combinatie geweest. Luc Nilis, Ruud van Nistelrooy en Mateja Kezman zijn namen die in Eindhoven niet snel worden vergeten. Om over Ronaldo en Romario maar te zwijgen. Vanavond scoort de spits van PSV niet. In de eerste helft komt Lille via een counter op voorsprong. Geheel tegen de verhoudingen in gaat PSV rusten met een achterstand. In de tweede helft zetten mannen uit de lichtstad alles weer recht. Tien minuten na rust zet Dzsudzsak PSV op gelijke hoogte. De supporters voelen dat de volgende ronde in het vizier is. Ze zingen over Fritsje Philips en Romario.

Frits Philips, die in 1911 de aftrap verrichtte bij de eerste wedstrijd van het Philips Elftal, de voorloper van PSV Eindhoven, wordt nog steeds toegezongen door de supporters van PSV. Die wedstrijd wordt gespeeld op exact dezelfde locatie waar nu nog steeds het Philips Stadion staat. In 1913 wordt de sportvereniging opgericht door en voor de personeelsleden van Philips. Na de promotie in 1925 naar de Eerste Klasse speelt PSV onafgebroken op het hoogste niveau in Nederland. Ook Europees overwinterd PSV bijna altijd. Is het niet in de Champions League dan is het wel in de Europa League. In 2005 komt PSV heel dichtbij een nieuwe Champions League finale als het in de halve finale tegen AC Milaan speelt. In Milaan verliest PSV met 2-0. In Eindhoven speelt PSV misschien wel zijn beste wedstrijd in de geschiedenis. De Zuid-Koreaan Park zet PSV op een voorsprong. Het gevoel van een stunt tegen AC Milaan hangt in de lucht. Zeker wanneer Phillip Cocu PSV op een 2-0 voorsprong zet. In de laatste minuut gaat het, zoals wel vaker tegen Italianen, helemaal mis. Good-old Ambrosini schiet Milaan naar een plek in de finale. PSV komt nog wel op 3-1, maar dat is niet voldoende. AC Milaan speelt in 2005 één van de meest gedenkwaardige finales. Tijdens de rust staat AC Milaan met 3-0 voor op het Liverpool van Jerzy Dudek. Na rust buigen de Engelsen de achterstand om en zijn in de strafschoppen serie te sterk voor de Italianen.

Samenvatting en sfeerimpressie PSVTV:

Terug in Eindhoven. Weer iets meer dan tien minuten na de gelijkmaker is het Jermain Lens die het stadion opnieuw laat juichen. Hij zet PSV op een verdiende voorsprong. Boeruh! Boeruh! De Eindhovenaren gaan los. In de 73e minuut gooit Marcelo de wedstrijd op slot. PSV wint met 3-1 en mag het in de volgende ronde opnemen tegen Benfica. In de achtste finale is Benfia helaas een maatje te groot. Hoe anders is dat in 1988. In de Europa Cup I finale is PSV na strafschoppen te sterk voor het grote Benfica. Het is tevens de laatste Europese prijs voor PSV. Al met al heb ik een zeer mooie avond beleeft in het Philips stadion.