top of page
LAATSTE POSTS

EEN DUITSE KAMPIOEN IN WENEN (SK Rapid Wien - SV Ried)


ZUR TRADITION BEKENNEN – DIE NEUE HEIMAT WESTSTADION NENNEN! Tijdens de warming-up schalt een nummer van de band Sabaton uit de boxen. Mensen die alleen popmuziek of muziek via de regionale- en bekende radiostations luisteren kennen de band vast niet. De hardrock formatie uit Sweden is één van mijn favorieten en ik verbaas me erover dat ik hun gitaarriffs terug hoor in het Ernst Happel Stadion, voorheen Praterstadion genoemd. De teksten van de band gaan vooral over de oorlog en met name de Tweede Wereldoorlog is een vaak terugkerend thema in de songteksten van de band. Laat Rapid Wien nu juist net tijdens die oorlog een bijzondere titel hebben gewonnen.

Een paar dagen voordat Ajax op bezoek komt in Wenen (om daar met 2-2 gelijk te spelen) zit ik in het stadion klaar voor de eerste wedstrijd van het seizoen van SK Rapid Wien in de Oostenrijkse Bundesliga. Normaal gesproken speelt Rapid zijn thuiswedstrijden in het Gerhard Hanappi Stadion, maar dat stadion zijn ze nu aan het vernieuwen en moet het Allianz-Stadion gaan heten. Het is jammer dat ik Rapid niet in hun eigen stadion kan zien spelen, want het Ernst Happel Stadion is met ruim 50.000 stoeltjes eigenlijk veel te groot. Alleen de Europese topwedstrijden worden gespeeld in een uitverkocht stadion. Het is lekker weer en met een korte broek, een biertje en een broodje worst zien we SV Rapid Wien het veld op komen voor de eerste wedstrijd in de Oostenrijkse Bundesliga tegen SV Ried. Helaas geen Weense-derby tegen rivaal Austria, maar je kan ook niet alles hebben. De catering in het Ernst Happel Stadion is dan wel weer goed geregeld. Van al mijn bezoeken wel een van de betere moet ik zeggen. Het lijkt namelijk alsof een soort fastfood keten in het stadion zit.

SK Rapid is dit jaar de kanshebber op de titel en heeft, van alle Oostenrijkse clubs, de meeste kampioenschalen in de prijzenkast staan. Die Grün-Weißen winnen, voor aanvang van deze wedstrijd, 32 keer het Oostenrijkse landskampioenschap en Sportklub Rapid Wien wint ook nog eens 14 keer de Oostenrijkse beker. Toch heeft Rapid Wien nog een extra kampioenschap en een extra beker in de kast staan. Rapid Wien is namelijk de enige Oostenrijkse club die kampioen van Duitsland wist te worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Oostenrijk onderdeel van het Derde Rijk geworden en tussen 1938 en 1945 streden de winnaars van alle deelgebieden van Duitsland om de Duitse titel. In het seizoen 1940/41 bestond de Duitse competitie uit 21 verschillende competities, Gauliga’s genoemd, waarvan Sportbereichsklasse Ostmark de Oostenrijkse afvaardiging was. SV Rapid Wien werd dat seizoen kampioen van de Gauliga Ostmark en nam deel aan de eindronde. Vfl Neckarau, Stuttgarter Kickers en 1860 München, de kampioen van Gauliga Bayern, werden verslagen. Vfl Neckarau werd met maar liefst 0-7 en 8-1 verslagen. In het Adolf Hitler Kampfbahn Stadion in Stuttgart won Rapid ook nog eens met 1-5 van de Stuttgarter Kickers en werd het eerste in de poule.

De halve finale won Rapid Wien met 2-1 van Dresdner SC om op 22 juni 1941 de Duitse titel te winnen in Berlijn tegen FC Schalke 04. Een 0-3 achterstand werd in de laatste tien minuten omgebogen naar een 4-3 overwinning. Drie jaar eerder had SK Rapid Wien ook al de Duitse beker gewonnen. Daarin is Rapid niet de enige Oostenrijkse club met een Duitse beker. Rivaal Austria won de Duitse beker ook al eens.

Vanavond hoop ik ook op een doelpuntrijk scenario, maar tegenstander SV Ried heeft het doel om geen tegendoelpunt te incasseren. Halverwege de eerste helft krijgen de gasten zelfs een rode kaart. De overgebleven tien man blijven stug verdedigen en het is lang wachten op het eerste doelpunt. De strijdkrachten uit Ried im Innkreis houden het vol tot de rust, maar na de pauze gaat het toch mis voor de gasten. Florian Kainz laat het Erst Happel Stadion juichen en de ban is gebroken. SV Rapid Wien kan de wedstrijd rustig uitspelen en in de laatste minuten maken Beric en Schaub samen nog twee treffers. Het lijkt erop dat iedereen meer in de ban is van de aankomende wedstrijd tegen Ajax in de voorronde van de Champions League dan deze wedstrijd. Rapid Wien laat niet hun beste spel zien vanavond, maar duidelijk is wel dat daar een aantal leuke voetballers rond lopen. Blijkbaar hebben de assistenten van Frank de Boer niet helemaal goed op zitten letten, want de genoemde doelpuntenmakers in de wedstrijd tegen SV Ried zijn alle drie verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax. Beric, Kainz en Schaub maken ook alle doelpunten, vijf in totaal, tegen de Amsterdammers.

De fans zijn tijdens de wedstrijd ook meer bezig met de naam van het nieuwe stadion dan de wedstrijd. De Ultras hebben spandoeken meegebracht en laten blijken dat ze liever de naam Weststadion willen gebruiken dan het Allianz-Stadion. Voor me zit een fan die me alles haarfijn uitlegt. Duidelijk is dat de fans, zoals overal eigenlijk, graag hun traditie willen behouden terwijl de leiding van de club de weg van het geld inslaat. Voor aanvang van de wedstrijd zijn de Ultra’s van Rapid in een stoet naar het stadion gelopen en hebben hun ongenoegen geuit. Tijdens de wedstrijd zien we grote spandoeken met de naam Weststadion duidelijk zichtbaar. Na de wedstrijd stappen we snel in de metro om op tijd bij die Alte Donau te zijn voor een vuurwerkshow. Het had een spetterend einde moeten worden van ons verblijf in Wenen, waar het niet dat de show is afgelast wegens de harde wind. Een domper. We nemen plaats in een klein en obscuur frietkot en we bestellen maar een halve liter bier en wat friet om de pijn iets te verachten.

25-07-2015

'48 1 - 0 Florian Kainz

'84 2 - 0 Robert Beric

'89 3 - 0 Louis Schaub

Stadion: Ernst Happel Stadion

Toeschouwers: 15.100

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page