top of page
LAATSTE POSTS

DE STORMVLOED OVERSPOELT DE PLASTIC STIEREN (FK Sturm Graz - FC Red Bull Salzburg)


Gehuld in een zwart shirt loop ik samen met mijn vrouw naar tramhalte Wetzelsdorf, de laatste halte van lijn 7. Een jongen, eveneens met een zwart shirt komt ons al tegemoet. Het is Benjamin. We zijn helemaal voorbereid. Zwart is de kleur van de plaatselijke trots van Graz, de Sportklub Sturm Graz. We nemen de tram naar het centrum voor een rondleiding. Het begon met wat berichtjes op facebook over het Oostenrijkse en Nederlandse voetbal. Om een lang verhaal kort te maken hebben Benjamin en ik afgesproken om elkaar een rondleiding te geven samen met een bezoek aan de plaatselijke voetbalclub. Ik in Dordrecht en Benjamin in Graz. Benjamin bijt het spits af en in augustus draaien we de rollen om. De eerste keer dat Benjamin SK Sturm Graz bezocht zat hij de buik van zijn moeder. Daarnaast is hij geboren en getogen in Graz, een beter gids is niet denkbaar. De avond voordat we elkaar ontmoeten krijg ik een appje met de vraag of we ook mee willen met de stadiontour. Benjamin geeft voor elke thuiswedstrijd een rondleiding in het stadion aan sponsors en fans. Hoewel het Liebenau-Stadion een vrij nieuw stadion is, lijkt het mij toch leuk om mee te gaan.

De woorden ‘I’ll be back’ klinken bekend in de oren bij een ieder die een tv heeft. Zelfs de niet-filmliefhebbers, waaronder ik me schaal, kennen deze zin. De zin werd uitgesproken in Hollywood. Wat heeft mijn bezoek aan Sportklub Sturm met Hollywood te maken hoor ik u denken. In de film de ‘Terminator’ komt deze zin uit de mond van de meest bekendste persoon uit Oostenrijk. In Thal, op een steenworp afstand van Graz wordt Arnold Schwarzenegger geboren. De veelzijdige Arnold was bodyduilder, maar hij brak pas door met zijn hoofdrol in verschillende actiefilms. De meeste tijd van zijn leven woont Arnold in Amerika. Toch zijn de inwoners van Graz trots op zijn bekendheid en in 1997 wordt het voetbalstadion van Sportklub Sturm Graz omgedoopt tot het Arnold Schwarzenegger Stadion. Zowel Arnold als de club Sturm Graz zit dan in een opwaartse spiraal. Nadat de club in 1992 van een faillissement is gered wil de voorzitter, Hannis Kartnig meer. In de 1996 wint Sturm Graz voor het eerst de beker en twee jaar later worden ‘die Schwoazn’ voor het eerst landskampioen van Oostenrijk en doorbreken ze de hegemonie van de clubs uit Wenen. In die periode is Arnold bezig om gouverneur van Californië te worden. Meneer Schwarzenegger wordt in 2003 gekozen als gouverneur. De bodybuilder uit Thal is echter een voorstander van de doodstraf en de politici van Graz besluiten om het stadion een andere naam te geven. Het is ongepast om een stadion te vernoemen naar een persoon die voorstander is van de doodstraf is de mening. Toen Arnold dit hoorde stuurde hij zijn penning, die hij ontving als ereburger van Graz, weer terug.

Naast een filmster komt het meest bekende voetballied ook uit Graz. Wat niet veel mensen weten is dat een aantal leden van de band Opus een seizoenkaart hebben voor FK Sturm Graz. Als de naam Opus u niet veel zegt, dan komt de titel van hun meest bekende nummer u zeker bekend voor. ‘Live is life’ is het nummer dat heel de wereld over ging met een filmpje van Diego Maradonna die op de klanken van dit nummer de bal hoog wist te houden. Voordat u verder leest, adviseer ik om dit nummer op de achtergrond aan te zetten.

Vandaag hoop ik een nare smaak weg te spoelen in Graz. De opmars van SK Sturm eind jaren negentig zorgde voor deelname aan de Champions League. In de zomer van 2000 zat ik voor de tv te kijken naar de wedstrijd Feyenoord – SK Sturm Graz. Toen al had ik de hobby om te tekenen en hield ik een plakboek bij van alle wedstrijden van Feyenoord van dat seizoen. De bedoeling was om, in het plakboek, elk doelpunt na te tekenen in stripvorm. Na de wedstrijden van Sturm Graz ben ik daar al mee opgehouden en tekende ik een zwart vlak. Blijkbaar zat de uitschakeling hoog bij me. Benjamin brengt ons bij de torenklok van Graz. Het is nog overgebleven van de burcht die op de Schlossberg stond. De naam Graz komt ook van Gradic, wat in het slavisch ‘kleine burcht’ betekend. De torenklok is het symbool van de stad. Een bijzonder detail, voor de oplettende kijker, is dat de grote en kleine wijzer zijn omgedraaid. De tour gaat door de straatjes van Europees grootste, nog bestaande, Middeleeuwse stad. Niet voor niets staat het centrum ook op de UNESCO-lijst. De burcht gaf in het verleden vooral bescherming tegen het Turkse leger. Ook Napoleon heeft de stad lange tijd belegerd, maar kreeg het niet voor elkaar om het in te nemen. Uiteindelijk mocht Napoleon de burcht van Graz vernietigen als hij de steden Wenen en Salzburg met rust liet. Een rivaliteit is geboren en nog steeds zijn Rapid Wien en Austria Salzburg de grootste rivalen van SK Sturm.

Het is een warme dag en onze kelen beginnen droog te raken. Boven op een dakterras met uitzicht op Jakominiplatz nemen we een lekker goudgeel drankje. Bij de Jakominiplatz is in 1909 de club ‘Sturm’ opgericht. Hoewel het in de tweede stad van Oostenrijk goed kan stormen na een zwoele zomerse avond, weten we uit ervaring, komt de naam Sturm niet van een storm die plaatsvond op de dag van de oprichting. Dat verhaal is een fabeltje. Een aantal jaar eerder is in Praag een voetbalclub opgericht door Duitse studenten. Sturm Prag is de naam van deze Tsjechische club. In Graz volgen ze het voorbeeld en SK Sturm is geboren.

Voor aanvang van de wedstrijd is duidelijk dat FK Sturm blij mag zijn met een puntje tegen FC Red Bull Salzburg. Volgens Benjamin moet ik me vooral richten op de prachtige choreografie van de Strumflut, een ultra groep die hiermee hun twintigjarig bestaan viert. Ook de wedkantoren geven FK Sturm weinig kans. Benjamin gaat zijn badge halen en niet veel later loop ik met een groepje Oostenrijkers door de catacomben van het Liebenau-Stadion. Met een paar halve liters bier en een flesje Duvel achter zijn kiezen begint hij zonder blikken of blozen aan zijn volgende tour. Het stadion is in 1997 geopend met de stadsderby tussen FK Sturm Graz en het gehate Grazer AK. Grazer AK speelt momenteel, na een faillissement, in de amateurcompetities van Oostenrijk. We wandelen de kleedkamer van Sturm binnen. Alle shirtjes hangen netjes klaar. Zonder het vooraf te weten maak ik nog een close-up van het shirt van één van de doelpuntenmakers. De ronde gaat verder langs de persruimte en de dug-outs. Benjamin vertelt over het meest bizarre moment in de geschiedenis van Sturm Graz. Het Italiaanse Parma komt op bezoek in de derde ronde van de Uefa-Cup. De heenwedstrijd werd met 2-1 door Parma gewonnen en ook de wedstrijd in Graz eindigt na 90 minuten in 2-1, dit keer in het voordeel van Sturm. In de verlenging komen ‘die Schwoazn’ op 3-1 en lijkt de volgende ronde in zicht. Dan zorgt een scheidsrechterlijke dwaling voor de uitschakeling van Sturm Graz. Een voorzet wordt door de keeper voor de lijn gehouden en na een bijzonder lang overleg tussen de grensrechter en de scheidsrechter keurt het arbitrale trio een doelpunt toe aan de gasten uit Parma. Een piepjonge Hernan Crespo maakt daarna zelfs nog de 3-3. Een andere bijzonder detail is dat de stoel van de voorzitter in het Liebenau stadion elke wedstrijd leeg is. De huidige voorzitter wilt niet op de plek zitten waar Hannes Kartnig, voorzitter tussen 1992 en 2010, heeft gezeten. Kartnig heeft de club in financiële problemen gebracht. Het zal met bijgeloof te maken hebben. Hier zijn de meningen nog wel verdeeld over, Kartnig heeft Sturm wel het eerste kampioenschap en zelfs de Champions League gebracht. Momentaal zit Kartnig in de gevangis. Het verhaal gaat zelfs dat hij in een casino op één avond 2,9 miljoen wist te verliezen.

Bij het kopen van mijn kaartje wordt mijn ‘neunzehn’ door de kassajuffrouw aangehoord voor ‘neun’, het vak waar de harde kern zit. Normaal geen probleem voor mij, maar mijn vrouw is niet zo van de pyro. De verwachte spandoeken met de nodige rook doen mij toch besluiten om het kaartje om te ruilen. Met een duurder kaartje nemen we plaats op de lange zijde. Vocaal is de harde kern van Sturm Graz aanwezig, maar de verwachte choreografie blijft achterwege. Er is zelfs geen enkele fakkel of rookbom te zien tijdens de wedstrijd. Rivaliteit met Red Bull Salzburg is er niet echt, meer een vorm van aversie tegen de plastic club zonder fans. Die Tagepresse, een Duitstalige versie van de Speld, komt zelfs met een mooi bericht over de fans van Red Bull Salzburg. Red Bull zou de IJslandse fans hebben opgekocht voor het verhogen van de sfeer. Als de IJslandse fans gerijpt zijn, dan worden ze voor het dubbele weer verkocht aan Red Bull Leipzig is het verhaal. Het meeste vuurwerk komt van het veld. Het is de kracht van Schwarzenegger tegen het voetval en de klassiek van Mozart uit Salzburg. Het is na 6 minuten spelen al 1-0 voor Sturm en na een dik half uur staat iedereen op de banken na een prachtig doelpunt van de nummer 9 van de Blackies. Deni Alar is de naam en FK Sturm kan bij rust al genieten van een mooie voorsprong. ‘Het beste voetbal sinds jaren’, hoor ik achteraf. Na rust krijgen beide clubs nog wat kansen en weet Red Bull Salzburg de eer nog te redden. Sturm wint tot ieders verbazing de eerste wedstrijd van het seizoen van de Oostenrijke kampioen. Als ik Benjamin na de wedstrijd weer spreek krijg ik te horen dat de choreografie is gestolen. Een auto met, naar alle waarschijnlijkheid, fans van Austria Salzburg hebben voor de wedstrijd het spandoek ingepakt en zijn weggereden. Het kan een vergeldingsactie zijn geweest omdat de ultras van Sturm dit trucje ook al eens bij Austria hebben geflikt. FK Sturm Graz heeft mij, vooral dankzij Benjamin, zeker kunnen bekoren en de nare smaak weg kunnen spoelen.

23-7-2016

Stadion: Liebenau

Toeschouwers: 8593

'6 1 - 0 Uros Matic

'18 2 - 0 Marc Schmerbock

'37 3 - 0 Deni Alar

'82 3 - 1 Fredrik Gulbrandsen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page