top of page
LAATSTE POSTS

BOEREN ZIJN DE BAAS IN AMSTERDAM (Ajax - PSV Eindhoven)


De twee teams met de grootste prijzenkast zijn, als het om Nederland gaat, Ajax en PSV. Het grootste stadion van Nederland staat in de Nederlandse hoofdstad. Ik ontkom dus niet aan een bezoek in de ArenA. De klassieker meemaken van Amsterdamse kant staat nog op mijn lijstje. Maar laat ik eerst maar beginnen met de Topper van Nederland. De wedstrijd tussen de twee beste clubs uit Nederland. De grasmat is slecht, de akoestiek niet goed en bezoekers verlaten al vroeg voor het eindsignaal het stadion. De vooroordelen zijn groot. Als geboren Rotterdammer met een rood en wit hart voor de club uit Rotterdam-Zuid probeer ik echt met een blanco gedachte de wedstrijd te bezoeken. Voor de zekerheid neem ik een vriend mee die woonachtig is in Amsterdam.

Het is speelronde 8 in het seizoen 2015/16 en voor de Eindhovenaren is dit een cruciaal duel. Ajax is koploper en heeft al 19 punten. PSV heeft nu al een achterstand van 5 punten en een overwinning zou weer aansluiting aan de top betekenen. Zowel bij Ajax als bij PSV zitten twee iconen op de trainerszetel. Bij de Amsterdammers is Frank de Boer de hoofdtrainer terwijl Philip Cocu de leiding heeft bij PSV. Twee mannen met een groot verleden en een staat van verdiensten bij hun club. Als speler stonden ze ook al vaak tegenover elkaar.

Het is een mooie zonnige zondagmiddag. Ik heb afgesproken bij het huis van mijn Amsterdamse vriend, die op steenworp afstand van het Olympisch stadion woont. Een mooi monument dat zeker nog op mijn lijstje staat om te bezoeken. Maar dan wel met een wedstrijd! Ajax speelde hier zijn grote Europese thuiswedstrijden omdat De Meer daarvoor te klein was. In 1996 werd het voor het laatst gebruikt voor een ‘grote’ wedstrijd. De Champions League ontmoeting met het Griekse Panathinaikos. Hiermee heb ik een mooi bruggetje gemaakt. De historie van Ajax begint al bij de Griekse oudheid. In de verhalen zijn zelf twee Griekse goden bekend met de naam Ajax. ‘Ajax de Grote’ en ‘Ajax de kleine’. Met beide goden liep het overigens slecht af. Ajax de Grote pleegde zelfmoord met zijn eigen zwaard en Ajax de Kleine werd uit wraak verdronken door zeegod Poseidon. Zou dit een voorbode zijn voor mijn bezoek? In 2014 speelde Ajax nog een bekerwedstrijd in het Olympisch stadion tegen het Amsterdamse JOS Watergraafsmeer. Maar vandaag bezoeken we de Arena.

We stappen op de fiets en ik krijg een mooie tour over de Zuidas van Amsterdam. Als we over de Amstel fietsen doemt de Arena op en zijn de contouren zichtbaar in de mist. Het grote stadion is uitverkocht voor de topper. De kaartjes heb ik kunnen bemachtigen via een teamgenoot uit mijn zaalvoetbalteam die supporter is van Ajax. Uiteraard geldt ook voor deze wedstrijd een clubkaartverplichting. Een uur voor de wedstrijd vergapen we ons aan de toestroom van fans. We hebben kaartjes voor vak 113 op de eerste ring. Bij binnenkomst is duidelijk dat de ‘recordmeister’ graag laat weten welke prijzen ze hebben behaald. Aan het dak hangen banners met de verschillende jaartallen en prijzen.

De pupil van de week weet de bal 496 keer hoog te houden. Eén van de weinig lichtpuntjes deze middag voor de Amsterdammers. Het sfeervak 410 is, uit protest vanwege het uitblijven van een supportershome, de hele wedstrijd stil. Wat mij dan wel stoort is dat de rest van het stadion verder weinig sfeer weet te creëren. Het heeft ook invloed op de spelers, die laten het afweten. De eerste tien minuten begint de wedstrijd stormachtig. We zitten net op ons klapstoeltje of Gaston Pereiro heeft de Eindhovenaren op voorsprong gezet. Hij schiet de bal hard achter Jasper Cillessen. Veel tijd hebben de Amsterdamse fans niet om te mopperen want vleugelaanvaller Amin Younes krult de bal, in de tiende minuut, mooi in het doel. Het staat weer gelijk. Beide ploegen ontlopen elkaar niet veel in de eerste helft, al heeft PSV een licht overwicht. Voordat de tweede helft begint worden we door de omroeper gevraagd om weer plaats te nemen voor de tweede helft. Waarschijnlijk om het theatergehalte wat op te schroeven. Het lichte overwicht van PSV is in de tweede helft omgeslagen naar een groter verschil. Ajax komt niet meer aan te pas en het is wachten op de Eindhovense treffer. Victor Fischer raakt nog wel de paal, maar gevaarlijk worden de Ajacieden niet meer. Na 79 minuten is het opnieuw Pereiro die, met een knappe actie, de bal in de verre hoek schiet. De PSV fans waren vocaal al de baas in de Arena, nu blijven ze zingen en springen.

Mijn Amsterdamse vriend, die weinig met voetbal heeft, ontwaakt na 90 minuten uit zijn slaapstand en vond de wedstrijd best lang duren. Geen vuurwerk naast, op of om het veld. We fietsen terug naar Oud-Zuid en ploffen neer op één van de leuke terrasjes. Met een bitterballetje, een lekker glas Affligem en een warm zonnetje sluiten we dit avontuur af.

Samenvatting: Ajax - Psv

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page