top of page
LAATSTE POSTS

DE KIELSE RATTEN BLIJVEN FUSEREN (KFCO Beerschot Wilrijk - RFC Liege)


DE TOPPER IN 3B: KFCO BEERSCHOT WILRIJK – RFC LUIK 1 - 0

Een derby mag deze wedstrijd op papier niet worden genoemd, maar de strijd tussen twee grootheden uit het Belgische voetbal had wel alles in zich voor een beladen wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd werden 45 Beerschot supporters opgepakt en tijdens de wedstrijd bleven de aanhangers uit Luik bommen en fakkels afsteken. Tijdens de wedstrijd belandde een fakkel op het veld. Al met al werd het een heet avondje op ‘t Kiel.

Antwerpen heeft dit jaar geen enkele club die uitkomt in de hoogste afdeling van het Belgische voetbal. Wel heeft Antwerpen met Royal Antwerp FC de oudste club van België en met Beerschot de club die waarschijnlijk het vaakst is gefuseerd. We bezoeken vanavond de topper in de Derde klasse B tussen KFCO Beerschot Wilrijk tegen RFC Luik. Beide clubs hebben de intentie om kampioen te worden. Het zijn twee traditie clubs met een grote achterban. Het verhaal van Beerschot is lang en had eigenlijk in 1999 en later in 2013 afgelopen moeten zijn. Maar de regels in België zijn anders dan in Nederland en blijkbaar is het mogelijk om na een faillissement verder te gaan onder een ander stamnummer van een andere club. De volledige naam van de club die we vanavond bezoeken is Koninklijke Football Club Olympia Beerschot Wilrijk. De supporters van tegenstander RFC Luik laten tijdens de wedstrijd spandoeken zien met de namen Ekeren, Wilrijk en Germinal. De doeken wijzen allemaal naar het onderste spandoek. ‘The Great Old’, verwijzend naar de grote rivaal van Beerschot, staat op het onderste doek geschreven. De Luikenaren kennen de geschiedenis van hun tegenstander goed.

In 1899 wordt de sportclub Beerschot AC (Athletic Club) opgericht. De club ontleent de naam aan het nabijgelegen park ‘Beerschotshof’. Oud Antwerp FC keeper Alfred Grisar vraagt een aantal spelers van Antwerp FC om naar Beerschot te komen. In 1902 fuseren de Beren voor het eerst met Antwerp Lyon’s Club. Want fuseren dat kunnen ze wel op het Kiel. Tot 1991 speelt Beerschot vrijwel altijd in de Eerste Klasse en wordt het zeven keer Belgisch landskampioen. Tussendoor is Beerschot in 1981 nog een keer gedegradeerd wegens competitiefraude. Tien jaar later degradeert de club opnieuw, nu wegens financiële problemen. Twee jaar later, als Beerschot opnieuw is gedegradeerd, nu naar de Derde klasse, fuseert het met Germinal Ekeren. De fusieclub gaat verder onder het stamnummer van Ekeren en, hokus pokus, opeens speelt de club weer in de Eerste Klasse. Onder de naam Germinal Beerschot spelen de Beren weer in het paars op het hoogste niveau van het Belgische voetbal. Veel leren de bestuursleden niet in die jaren, want in 2013 wordt Germinal Beerschot toch weer failliet verklaard. Wederom is het verhaal niet voorbij. Na mislukte pogingen om het stamnummer van Sportkring Sint Niklaas over te nemen is KFCO Wilrijk wel bereidt om hun identiteit op te geven voor de Ratjes van het Kiel. Daar zullen de bestuursleden van KFCO Wilrijk wel een paar pepernoten voor hebben gehad schat ik zo. KFCO Wilrijk is, hoe kan het anders, ook weer een fusieclub. In 1993 fuseren FC Wilrijk en Olympia Wilrijk ’72 tot KFCO Wilrijk. Op het logo van KFCO Beerschot Wilrijk staat nu wel 2013 als oprichtingsdatum, maar daar gaat wel een hoop administratief gerommel, zes clubs en meer dan 100 jaar voetbaltraditie aan vooraf. Voor wie het allemaal niet meer snapt, onder een overzicht van alle fusies:

1899 Oprichting Beerschot AC (Athletic Club) onder stamnummer 13

1902 Fusie met Antwerp Lyon’s club

1920 Oprichting FC Germinal Ekeren

1922 Oprichting FC Wilrijck

1922, 1924, 1925, 1926, 1928, 1938, 1939 Beerschot AC Belgisch Landskampioen

1981 Degradatie Beerschot AC wegens competitiefrause

1991 Degradatie Beerschot AC wegens financiële problemen

1991 Beerschot VAC (Voetbal Athletic Club)

1993 Fusie tussen KFC Wilrijk en Olympia Wilrijk ’72 tot KFC Olympia Wilrijk

1999 Fusie KFC Germinal Ekeren naar Germinal Beerschot

2013 Germinal Beerschot failliet verklaard.

2013 Oprichting KFCO Beerschot Wilrijk met het stamnummer van Wilrijk 155

We kopen een kaartje voor Tribune 4 en nemen daarna een pintje in het supportershome. Omdat we geen idee hebben waar we heen moeten, lopen we met een aantal kinderen mee het stadion in. Nergens controle, dat is wel raar. We lopen onder de tribune door en opeens staan we op het veld. Wat blijkt, we zijn met de kinderen meegelopen die met de spelers aan de hand het veld op lopen. We stappen over de boarding om zo maar in het juiste vak te gaan staan. Achteraf hadden we misschien even de spelersingang in moeten lopen.

Wanneer de spelers het veld opkomen ontvouwt zich een levensgroot spandoek over de lange zijde. Purple White Army staat op het langste spandoek van België gemaakt door de harde kern supporters van Legio XIII. Naar eigen zeggen het grootste spandoek van België. Of dat juist is weet ik niet, maar breed is hij in ieder geval.

Wat ik wel mooi vind om te zien, is dat de spelers vlak voor de aftrap nog even langs het publiek lopen, dat heb ik nooit gezien op de velden. Ik heb het idee dat de club echt probeert om de binding met de supporters te behouden of anders te stimuleren. Onder het geweld van afgaande bommen uit het vak van de Luikenaren en de support van Paarse zijde krijgen we een mooi voetbal gevecht voorgeschoteld. Al in de eerste minuut krijgt Beerschot de kans om het openingsdoelpunt te maken. De bal gaat rakelings naast. Dat doelpunt komt dan alsnog na een half uur spelen. Beerschot is iets sterker en krijgt ook in de tweede helft, vooral uit de counter, een handvol kansen. Door het missen van de kansen blijft de wedstrijd lang spannend. Uiteindelijk blijft het helaas toch bij één doelpunt. De wedstrijd verdiende qua sfeer, beleving en gevecht op het veld meer doelpunten voor de neutrale toeschouwer zoals wij.

______________________________________________________________________________________________________

24-10-2015

’27 1 – 0 Ratko Van Simpsen

Toeschouwers: 8.232

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page