top of page
LAATSTE POSTS

AFGEKEURDE EN EIGEN DOELPUNTEN (Feyenoord - Ajax)


DE ENIGE ECHTE KLASSIEKER VAN NEDERLAND: FEYENOORD - AJAX 1-0

De meest beladen wedstrijd van Nederland is zonder enige twijfel de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. De klassieker. De arrogantie tegen het harde werken. De club met het geld tegen de volksclub. De joden tegen de kakkerlakken. Om, rond en in het stadion hangt een bepaalde intense sfeer die niet te omschrijven is. Naast de bekende meeuwen vliegen ook een aantal helikopters over het stadion en Rotterdam-Zuid. De ME staat gereed. Rivaliteit is voor een aantal mensen omgeslagen in haat. Het zit diep. Doordat Feyenoord aan Ajax is gekoppeld voor de derde ronde van beker, krijgen we dit jaar drie Klassiekers. We beginnen met een tweeluik in de Kuip. Ik bezoek de klassieker twee keer in anderhalve week. De eerste wedstrijd is de meest belangrijke, namelijk het bekerduel. In februari hoop ik de Klassieker in de Arena te kunnen zien. Beide clubs staan voorafgaand aan de bekerwedstrijd aan kop met ieder evenveel punten. Beide clubs hebben één doel: kampioen van Nederland worden!

Feyenoord won als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen. Ajax stond het jaar ervoor als eerste Nederlandse club in de finale. Verdediger Theo van Duivenbode stond zelfs beide finales in de basis. In 1969 had hij in Estadio Santiago Bernabéu het shirt van Ajax aan in de finale tegen Milaan. Een jaar later hield hij de beker omhoog namens Feyenoord.

DE BEKERFINALE

Mijn allereerste Klassieker was in 2008. 21 september 2008 zat ik achter het doel in vak Q. Deze wedstrijd tegen de Amsterdammers was ook gelijk een historische wedstrijd. Dat heeft niets met de stand te maken. Het is de laatste wedstrijd waar de supporters van Ajax bij aanwezig mochten zijn. In elk stadion waar Ajax binnenstapt krijgen ze een welkom met fluitconcerten en spreekkoren. Zo ook deze middag. Blijkbaar was dit een mooie aanleiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb om uitsupporters voor de komende jaren te weren uit het stadion. Een proefperiode van 5 jaar wordt ingesteld. Deze proefperiode duurt ondertussen alweer bijna tien jaar. Een jaar later zat ik bij de eerste Klassieker zonder uitsupporters. Het stadion is dan niet helemaal uitverkocht. Dit in tegenstelling tot de beide duels die ik nu bezoek. Zowel de bekerwedstrijd als de competitiewedstrijd zijn binnen een dag uitverkocht. Ik heb het geluk dat ik gebruik kan maken van de barcodes van een aantal mensen met een seizoenkaart.

Het spandoek bij de opkomst van de spelers: 28-10-2015 en het kaartje voor de finale in 2010.

​​In 2010 lijkt het dan toch weer te gaan gebeuren dat Ajax fans naar Rotterdam komen voor de ontmoeting met Feyenoord. De clubs halen samen de finale van de beker. In eerste instantie krijgen zowel Feyenoord als Ajax ieder 10.000 kaarten voor het beladen duel. De Kuip moet worden omgebouwd tot Fort knox. In enkele minuten zijn alle kaarten verkocht. Zelf lig ik een nacht in de rij voor een Primera in het midden van het land. Mijn wachten wordt beloond met een kaartje voor de mooiste bekerfinale die je kan verzinnen in Nederland, de Klassieker. In 1980 speelden beide ploegen voor het laatst tegen elkaar in een beker finale. Toen won Feyenoord met 3-1. De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam en de KNVB besluiten om de finale in 2010 te verdelen over twee wedstrijden. In de Arena voor enkel de Ajax fans en de return in de Kuip voor de fans uit Rotterdam. Achteraf snap ik dat wel. Zowel Ajax als Feyenoord kan nu veel meer kaarten verkopen, meer inkomsten genereren uit tv-gelden en de overheid heeft minder kosten aan beveiliging. Voor Feyenoord werd het een fiasco. In de Arena verloren de Rotterdammers met 2-0 en in de Kuip werd het 1-4 voor de Amsterdammers. Op dat moment kon ik niet genieten van het feit dat ik één van de beste spelers van de wereld aan het werk heb mogen zien. Luis Suárez schiet binnen een paar minuten de droom van elke Feyenoorder aan duigen. Suárez is jaren later in het seizoen 2014/15 onderdeel van het beste aanvallende voetbal trio dat de wereld aan het werk heeft gezien. Samen met Lionel Messi en Neymar Jr. zijn ze namens FC Barcelona het best scorende trio ooit en winnen ze de treble met Barcelona. Naast zijn geweldige voetbalkwaliteiten laat hij ook negatief van zich spreken tijdens het WK van 2014. Tijdens de wedstrijd met zijn land bijt hij de Italiaan Chiellini in zijn nek. Iets wat hij in Nederland ook al deed. Toen was Bakkal van PSV het slachtoffer. ​

JOODS VERLEDEN EN DE EERSTE KLASSIEKER

De associatie met het Joodse verleden wordt door Ajax ook pas de laatste twintig jaar gebruikt. In totaal heeft Ajax maar vier Joodse spelers gehad die uitkwamen voor het eerste elftal: Eddy Hamel (op 30 april 1943 vermoord door de Duitsers in Auschwitz), Johnny Roeg, Bennie Muller en Daniël de Ridder. Vier, waarvan de laatste zelfs nog steeds actief is als voetballer, is wel heel weinig voor een club die zijn Joodse achtergrond graag wil uitdragen. Bijzonder is, en dat weten veel Feyenoord fans waarschijnlijk niet eens, dat ook Feyenoord Joodse leden kende. Net als Eddy Hamel is ook spelend Feyenoord-lid Aron Naarden met zijn hele familie op gruwelijke wijze vermoord in Auschwitz. Het zingen van ‘alle Joden aan het gas’ kan ik daarom echt nog steeds totaal niet begrijpen!

De eerste Klassieker wordt gespeeld in 1921 aan de Kromme Zandweg voor 10.000 fans. De term Klassieker wordt dan nog niet gebruikt. Laat staan dat sprake is van enige rivaliteit. In de eerste wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax na de oorlog, op 28 juli 1945, leent Feyenoord, vanwege een te kort aan materiaal, zelfs de blauwe reserveshirts van Ajax. Pas eind jaren 70, waarin het hooliganisme steeds een belangrijker onderdeel wordt van het voetbal, wordt de naam Klassieker vaker gebruikt en krijgen de wedstrijd een extra lading.

De eerste clash tussen de ‘oude rivalen’ wordt een bijzondere wedstrijd waarin Theo Brokmann namens Ajax het eerste doelpunt van de wedstrijd maakt. Zijn schot gaat onderkant lat en stuitert weer het veld in. Onduidelijk is of de bal wel of niet de doellijn is gepasseerd. Officials op de achterlijn kenden ze in 1921 nog niet, om over doellijn technologie nog maar te zwijgen. Scheidsrechter Boas staat, volgens de verhalen, op de middenlijn en keurt het doelpunt goed. Feyenoord verliest uiteindelijk met 2-3. Direct na afloop tekent Feyenoord protest tegen het eerste doelpunt van de Amsterdammers. Nu is het ondenkbaar, maar enkele weken later buigt een protestcommissie zich over deze zaak en besluit het eerste doelpunt te annuleren. Hoewel Joris van Benthem, de huidige huisjurist bij Feyenoord, op raadselachtige wijze de straf van twee Feyenoord spelers, Elia en Kramer, heeft weten te seponeren zal ook hij geen eindstand kunnen beïnvloeden. Een 2-2 eindstand komt in de boeken. Feyenoord eindigt dat jaar met één punt boven Ajax. Ajax speler Frans Rutte is officieel de eerste doelpuntenmaker in de Klassieker. Ajax wint in totaal de meeste Klassiekers. Geheel in evenwicht is de Klassieker niet. Van de laatste 25 wedstrijden won Ajax maar liefst 16 wedstrijden. Feyenoord wint maar drie keer en de overgleven 6 wedstrijden eindigen gelijk. Over het algemeen is de klassieker ook een doelpuntrijke wedstrijd. Zelden wordt het 0-0. Hoewel de laatste Klassieker in de Arena wel in een brilstand eindigde. In 1960 wordt het zelfs 9-5 in de Kuip.

DE TERUGKEER VAN TWEE OUDE BEKENDE

In de zomer van 2014/2015 komt Dirk Kuyt terug naar Rotterdam. Vooraf zijn de meningen verdeeld. Dirk zou, met zijn 35 jaar, te oud zijn om nog van extra waarde te kunnen zijn. Op datzelfde moment komt Heitinga terug naar Ajax. Beide spelers stonden in 2010 in de finale van het WK voetbal namens Nederland. Heitinga in de basis en Kuyt zat op de bank. Voor Heitinga is de terugkeer nog weinig succesvol en hij krijgt bijna geen speelminuten. De enige wedstrijd die hij volledig meespeelt is met Jong Ajax tegen FC Eindhoven. Kuyt daarentegen is helemaal hot in Rotterdam en hij breekt het ene record na de andere. Voorafgaand aan het duel met Ajax heeft Kuyt al tien doelpunten gemaakt en staat hij boven Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Pierre van Hooijdonk en Over Kindvall in de lijst all-time topscorers van de Eredivisie.

IN BLESSURETIJD

De opkomst van de spelers is altijd het moment van sfeeracties. Zo ook in Rotterdam. De muziek stopt en wordt vervangen door het geluid van opzwepende pauken. Een gejuich stijgt op en het publiek gaat staan en klapt mee met het ritme. Het is ook het sein van het opengaan van de spelerstunnel. Een mooie traditie in de Kuip. Na de pauken wordt het clublied van Feyenoord opgestart. Het Hand in hand wordt in heel het stadion meegezongen. De strijders lopen de trap op en betreden het veld. Bij de opkomst zien ze een waanzinnig groot groen spandoek aan de korte zijde. Het is een groen doek met het wapen van Rotterdam. Volgens de laatste berichten het grootste spandoek van Europa. Bengaals vuurwerk op de tribune en vuurpijlen zorgen voor een prachtige scene. Het blijft mooi om te zien hoeveel werk supporters van clubs steken in het maken van spandoeken en het verzinnen van acties. Bij vrijwel alle duels die ik bezoek is wel een mooi doek te zien of is een sfeeractie verzonnen.

In de wedstrijd zelf ontbreekt het aan vuurwerk. Spelers, met name die van Feyenoord, zijn zichtbaar nerveus in de eerste helft. De Amsterdammers hebben een licht voordeel en krijgen een aantal kleine kansjes. De tweede helft is Feyenoord heel licht in het voordeel. De wedstrijd is vooral spannend en kent weinig oplevingen voor de doelen. Eerder schreef ik al dat Klassiekers over het algemeen doelpuntrijk zijn, toch lijkt het met een brilstand te gaan eindigen. Het geluk van een bekerwedstrijd is dat we dan gaan verlengen. De 94ste minuut van de blessuretijd is ingegaan als Karim El Ahmadi een vrije trap mag nemen naast het strafschopgebied. De vrije trap is veroorzaakt door de slimme en met vuur spelende Elia. Verdediger Kenny Tete had de hele wedstrijd zijn handen vol aan de snelle aanvaller. De bal wordt het strafschopgebied in geslingerd en Joël Veltman en Dirk Kuyt zijn op dat moment in hevig gevecht om elkaars shirt. Veltman ziet de bal niet aankomen en werkt hem zonder het zelf te weten in eigen doel. De Kuip ontploft en de ontlading is waanzinnig. Mensen die elkaar niet kennen springen in elkaars armen of duikelen een aantal rijen naar beneden. De Feyenoord spelers weten gewoon niet wat ze moeten doen en rennen ook alle kanten op. Feyenoord bekert verder. Op 8 november ben ik weer aanwezig in de Kuip, dan komt Ajax opnieuw naar Rotterdam voor de Klassieker. Laten we dan hopen op meer doelpunten!

Samenvatting: Feyenoord - Ajax (28-10-2015)

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page