top of page
LAATSTE POSTS

VERGANE GLORIE (2) VAN DER GIJP EN EMMA

VERGANE GLORIE: REEWEG TRIBUNE (DORDRECHT) in Dordrecht staat één van de pareltjes als het om oude tribunes gaat. Bijna dagelijks fiets ik langs één van de oudste tribunes die Nederland kent. De overdekte zittribune aan de Reeweg in Dordrecht is tevens een rijksmonument. Deze tribune is de enige in Nederland met een pannen gedekt schilddak. Nu staat de tribune aan een sintelbaan, maar in 1923 is de tribune in opdracht van de voetbalvereniging O.D.S. (Oefening Doet Slagen) gebouwd.

Later speelde ook voetbalclub Emma haar wedstrijden voor deze mooie tribune. Tussen 1953 en 1958 speelden de rood/blauwen een aantal seizoenen betaald voetbal. Clubs als Sittardia, PSV en de Volewijckers kwamen op bezoek aan de Reeweg. Het is dan ook bijzonder toevallig dat ik tijdens het tekenen van deze tribune tegen een krant stuit uit het jaar 1956. De krant ligt al enige tijd bij mijn schoonouders op de stapel tijdschriften onder de tafel in de woonkamer. Het muffig stuk papier is geel uitgeslagen. Op de voorpagina staat nieuws over Israël en wordt aandacht geschonken aan het staken van de wedstrijd tussen SHS uit Scheveningen tegen Elinkwijk uit Utrecht. Wat dat betreft is in vijftig jaar helemaal niets veranderd. Emma staat op het moment van uitgeven van deze krant helemaal onderaan. Het mag dan ook geen verassing zijn dat Emma dat seizoen ook degradeerd. Bijzonder is dat naast Emma, ook DFC (voorloper van FC Dordrecht) en EBOH uit Dordrecht uitkomen op het hoogste niveau. Drie clubs uit Dordrecht in de hoogste regionen. Dat is nu niet meer denkbaar. Zowel EBOH als Emma staan in hun afdeling onderaan. Emma kent weinig oplevingen en is al snel verdwenen uit de hoogste regionen van het betaalde voetbal.

De krant van 16 april 1956

Emma heeft dat jaar wel een financiële injectie ontvangen na het verkopen van topspits Cor van der Gijp, de oom van René van der Gijp. Feijenoord was bereid om 18.000 gulden neer te leggen voor de Dordtse spits. In die tijd een immens bedrag. Met 171 doelpunten uit 233 duels was Cor zijn geld meer dan waard. Cor van der Gijp is nog steeds topscorer aller tijden van Feyenoord sinds de invoering van het betaalde voetbal.

Wie een wedstrijd van FC Dordrecht bezoekt raad ik aan om ook even aan de overkant van de weg te kijken. Deze tribune ligt namelijk op steenworp afstand van de Krommedijk.

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page