top of page
LAATSTE POSTS

DE LASSERS WINNEN DE ENIGE KERSTWEDSTRIJD IN EUROPA (Harland and Wolff Welders - Albert Foundry)


STEEL AND SONS CUP FINAL: HARLAND AND WOLFF - ALBERT FOUNDRY 1 - 1 (4-1 NP)

Ongeveer 2015 jaar geleden werd in Bethlehem een kindeke geboren. Dat is de reden dat we nu op 25 december allemaal een feestdag hebben. Het is een feestdag waarop de meeste mensen een vrije dag hebben. Deze kerstdagen zitten mijn vrouw en ik in Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Geloof speelt daar een belangrijke rol en zeker met kerst. Heel Noord-Ierland ligt plat en zelfs het openbaar vervoer ligt stil. Het is daarom vrij bijzonder dat in Belfast de enige officiële wedstrijd van Europa wordt gespeeld. Traditioneel vindt op kerstdag, in Noord-Ierland kennen ze maar één kerstdag, de finale van de Steel & Sons Cup plaats in Belfast. Wij zijn in Belfast om de Big two derby te bezoeken tussen Glentoran FC en Linfield FC. Tijdens onze trip ontmoeten we Davy, een echte loyalist en Glentoran fan. Hij gaat naar de finale op kerstdag terwijl zijn vrouw en kinderen naar de kerk gaan. Hij vraagt of ik zin heb om mee te gaan en hij wil me ook wel ophalen bij het hotel. Normaal zit ik met kerst ook in de kerk, maar voor deze keer laat ik me graag verleiden. De meest dichtstbijzijnde wedstrijd wordt gespeeld in Samsung, het Aziatische deel van Turkije. De Steel & Sons Cup finale is hiermee echt de enige officiële wedstrijd die wordt gespeeld in Europa op kerstdag. De kans laat ik niet onbenut om deze wedstrijd te bezoeken. Als gloryhunter is het bijwonen van een finale natuurlijk altijd mooi. Ironisch is dat in Israël, waar Jozef en Maria zo’n 2015 jaar geleden leefden, vandaag wel een volledige speelronde wordt afgewerkt. Jozef van Nazareth kon toen nog vast niet bedenken dat zijn Hapoel Nazareth Illit op deze dag met 2-1 gaat verliezen van Hapoel Katamon.

Wie denkt dat Sons & Steel Cup wel een fancy en goed bedachte naam is, die heeft het mis. Het is namelijk een sponsor die zijn naam aan deze Cup heeft gebonden. Wel een hele oude sponsor van een bedrijf wat nu niet meer bestaat. In 1895 doneerde David Steel, klokkenmaker, zilversmid en juwelier de trofee aan de voetbalbond. Zijn bedrijf Steel & Sons is vanaf het allereerste begin de naamgever van deze Cup. Tot op de dag van vandaag heeft het de naam behouden. Door de jaren heen hebben andere sponsors zich wel gemeld. Officieel heet de beker dit jaar Toals Bookmakers Steel & Sons Cup. Maar in de volksmond noemen de Noord-Ieren de beker gewoon de Steel & Sons Cup. De Steel & Sons Cup is een Intermediate bekertoernooi. Dat wil zeggen dat alle clubs in Noord-Ierland mee kunnen doen, behalve de teams uit de Premiership, het hoogste niveau van Noord-Ierland. Reserve teams van de clubs uit de Premiership mogen wel deelnemen aan het toernooi. Het is geen wedstrijd waar heel Europa voor klaar zit, maar het Seaview Stadium van de Crusaders FC is vandaag wel goed gevuld met naar schatting ongeveer 3000 bezoekers. In de beginjaren van de cup werd de finale in verschillende stadions gespeeld tot vanaf 1972 het Crusaders stadion werd aangewezen als vaste plaats voor het afwerken van de finale. Ook de naam Crusaders heeft, geheel toevallig op deze kerstdag, een gelovige inslag. De voetbalclub wilde een internationale uitstraling en baseerde de naam van de club op de middeleeuwse kruisvaarders. Kruistochten waren over het algemeen geen gezellige aangelegenheid. Hoewel de kruistochten over het algemeen begonnen door een oproep van de paus, is Crusaders FC wel een protestantse club. Maar Crusaders speelt vandaag verder geen rol want de finale gaat tussen Harland and Wolff Welders en Albert Foundry.

De grootste trekpleister van Belfast is de rederij en het Titanic museum. In 1861 richtten Edward Harland en Gustav Wolff de rederij Harland and Wolff op. In 1900 had Belfast de grootste scheepswerf van de wereld en een aantal jaren later kreeg het een opdracht om het grootste schip ter wereld te maken. Onder het motto ‘unsinkable’ werd in Belfast een de Titanic gemaakt. We weten allemaal hoe het is afgelopen met dit schip. Mede vanwege de fatale ijsschots is de rederij nu een toeristische trekpleister geworden. In 1965 besluiten een aantal mannen van de lasafdeling van de rederij om een voetbalteam op te starten. Harland and Wolff Welders is geboren en mag deelnemen aan de zondagochtendcompetitie in Belfast. Vandaag staan The Welders in de finale tegen Albert Foundry, een team dat momenteel twee klassen lager bij de amateurs speelt. Daar moeten de Lassers, al speelt momenteel waarschijnlijk geen enkele lasser mee in dit huidige team, met twee vingers in de neus van kunnen winnen.

Als ik door Davy en zijn vriend wordt opgepikt, vraag ik voor wie we vandaag zijn. ‘The Welders’ hoor ik in koor. Davy heeft namelijk een aantal jaren op de rederij gewerkt. In het logo van de Harland and Wolff Welders is een gele portaalkraan afgebeeld. Deze kranen zijn symbolisch voor Belfast en staan op bijna elke postcard. Davy heeft zelfs een zelfgemaakte miniatuurkraan in zijn tuin staan.

De regen komt naar beneden en zo hoort het vandaag ook te zijn in Noord-Ierland. We kopen een kaartje voor 7 pond en zoeken een plekje op de Sint Vincent Street Stand. Vanaf die tribune kijken we op de oude hoofdtribune en hebben we een mooi uitzicht op Cavehill, vandaag een in mist gehulde heuvel. In de hoek van het stadion kijk ik de wijk in en zie ik de Seaview Presbyterian Church. De kerstdienst wordt minder druk bezocht dan deze finale zie ik. Michael McLellan is de man die The Welders op een verwachte voorsprong zet. Het is wachten op meer doelpunten voor de Welders, maar die blijven uit en Albert Foundry komt beter in zijn spel. Het spel dat ze spelen is vooral vechtvoetbal en lange ballen naar voren. Ik vind het wel mooi om te zien. Geen voorspelbaar rondspelen van de bal, maar gewoon lekker lange halen en snel thuis. De beuk erin en oorlog maken. In de tweede helft komt Albert Foundry, mede door het harde werken, op gelijke hoogte na een mooi uitgespeelde aanval. Darren McComb maakt een wereld doelpunt door de bal over de keeper in de verre hoek te stiften. Na 90 minuten en een half uur verlengen zijn mijn voeten ijsklompen geworden en mogen de mannen proberen om de wedstrijd te beslissen vanaf elf meter. De Lassers zijn preciezer en winnen de strafschoppenserie met 4-1. Het zal de eerste en laatste keer zijn dat ik op kerstdag in een voetbalstadion zit. Maar bijzonder was het wel. De die-hard vinckers die volgend jaar met kerst geen idee hebben wat ze moeten doen, raad ik aan om vast een ticket naar Belfast te boeken!

__________________________________________________________________________________________

25-12-2015

STEEL & SONS CUP FINAL

Harland & Wolff Welders - Albert Foundry

1 - 0 Michael McLellan

1 - 1 Darren McComb

Stadion: Seaview Stadium (Belfast) thuishaven van Crusaders FC

Toeschouwers: +/- 3000

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page