top of page
LAATSTE POSTS

RANGERS VAN DE RIMBOE (RBC - NAC Breda)


EEN WEST BRABANTSE DERBY: RBC – NAC BREDA 0 - 10

Het is alweer vijf en een half jaar geleden dat voor het laats een betaald voetbalwedstrijd werd gespeeld in Roosendaal. Op vrijdag 6 mei in het jaar 2011 speelde RBC Roosendaal in eigen huis tegen FC Dordrecht. Het won met 3-2 in de laatste speelronde in de Eerste Divisie en eindigde hiermee op een 17e plaats. RBC Roosendaal had al een aantal jaar moeite om de begroting op orde te krijgen en ook op financiële steun van de gemeente hoefde de club niet te rekenen. Een maand na deze wedstrijd wordt het faillissement uitgesproken. Drie maanden na het faillissement gaat RBC, zonder de toevoeging Roosendaal, verder als amateurclub. Het begint in de vijfde klasse van het Nederlandse amateur niveau. Dat is in een notendop het einde van het betaalde voetbal in Roosendaal. RBC blijft wel spelen in de oranje shirts maar, omdat het stadion eigendom is van de gemeente, mag het nieuwe RBC niet meer in het RBC stadion spelen. Het gras in het stadion groeit ondertussen door tot de oksels en het stadion lijkt langzaam te gaan vervallen. De Oranjehemden vertrekken letterlijk en figuurlijk naar de Rimboe. Op sportpark de Rimboe in Wouwse Plantage werkt RBC hun wedstrijden af in de vijfde klasse. Na een leegstand van twee jaar koopt ondernemer en RBC-liefhebber Paul Hermsen het stadion van de gemeente en geeft het RBC de kans om weer in het eigen stadion te spelen. 24 augustus 2013 speelt de amateurtak van RBC voor het eerst weer in ‘hun’ stadion tegen Barça uit Breda. Hiermee is RBC de amateurclub met het grootste stadion. In het eerste seizoen wordt RBC zelfs kampioen en heeft het verhaal veel overeenkomsten met de Rangers uit Schotland, waar het niet dat bij RBC wel alle profvoetballers zijn opgestapt. RBC neemt ook geen duizenden fans mee naar uitwedstrijden in de lagere regionen van het amateurvoetbal.

In 1983 treed RBC Roosendaal toe aan het betaalde voetbal en speelt het zeventien seizoenen onafgebroken in de Eerste Divisie met vijfde plek in 1992 als hoogste notering. Het hoogst haalbare is een finaleplek in 1986 voor de KNVB Beker tegen Ajax. RBC Roosendaal verliest in Stadion De Meer met 3-0. Tussen 2000 en 2006 speelt de Roosendaal Boys Combinatie zelfs vijf seizoenen in de Eredivisie. Over het algemeen wonnen de Boys niet veel wedstrijden op het hoogste niveau van Nederland. De meest gedenkwaardige overwinning was op 28 augustus in 2002, toen was het met 4-2 te sterk voor de kersverse UEFA CUP kampioen, Feyenoord.

Ik wilde RBC nog wel een keer bezoeken in het eigen stadion, maar om nu een wedstrijd in de vierde klasse te bezoeken gaat me wel erg ver. Het bericht dat NAC voor een vriendschappelijke wedstrijd naar Roosendaal komt las ik dus met veel interesse. Op papier is het zelfs een West-Brabantse derby. Maar zoals gezegd win je geen wedstrijden op papier. Toen ik al bijna had besloten om deze wedstrijd over te slaan kwamen twee voetbalvrienden met de vraag of we nog gingen. Roosendaal is voor mij net een half uur rijden en zo stonden we deze woensdagavond toch in het Herstaco Stadion, vernoemd naar het bedrijf waar Paul Hermsen algemeen directeur is. Van de vijfduizend toeschouwers die in het stadion kunnen zat misschien iets minder dan een duizendtal. Pas tijdens het zien van de warming-up van de spelers van RBC bedacht ik me dat het wel eens een hele grote uitslag zou gaan worden. Daarin kreeg ik gelijk en het werd zelfs 0 – 10 in het voordeel van de bezoekers uit Breda. Hoewel dit de grootste uitslag is die ik zie in een voetbalstadion denk ik niet dat deze wedstrijd hoog gaat eindigen in mijn lijst met hoogtepunten. Ik ben benieuwd of we RBC over een aantal jaar terug zien op een hoger niveau. Al hebben ze nog een lange weg te gaan.

______________________________________________________________________________________________________

06-01-2016

RBC - NAC Breda

'2 Sjoerd Ars 0-1

'6 Joey Suk 0-2

'31 Mats Seuntjens 0-3

'36 Sjoerd Ars 0-4

'45 Uros Matic 0-5

'48. Divine Naah 0-6

'68 Jesse van Bezooijen 0-7

'71 Grad Damen 0-8

'83 Danny Verbeek 0-9

'89 Vlatko Lazic 0-10

Toeschouwers: +/- 800

Stadion: Roosendaals Kuipje

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page