top of page
LAATSTE POSTS

BAMIHAPJES EN KRIEKBIER BIJ LES MAUVES (RSC Anderlecht - Standard de Liege)


SPEKTAKELSTUK ZONDER WINNAAR: RSC ANDERLECHT – ROYAL STANDARD DE LIEGE 3-3

Naast het kijken van een potje voetbal geniet ik ook graag van het drinken van een speciaal biertje. Dat is zeker één van de redenen dat ik ook graag een wedstrijd bezoek bij onze zuiderburen. Vandaag gaat de reis naar de hoofdstad van België en duiken we in de historie van de familie Vanden Stock en bezoeken we de beladen wedstrijd tussen Les Mauves en de aartsrivaal Les Rouches. Standard de Merde zoals de Brusselaren de club noemen. Het vuur bij deze wedstrijd wordt over het algemeen vaak opgestookt door de Luikenaren. Een aantal keer maakten de supporters van Standard de Liege een vrij heftig spandoek. Het spandoek met de tekst Red or dead is de hele wereld over gegaan. Defour was, met een tussenstop via FC Porto, van Luik naar Anderlecht overgestapt en hij kreeg in Luik te zien dat dit geen handige transfer was. Zijn afgehakte hoofd was zichtbaar in een getekende scene van een horrorfilm. Een bezoek aan Anderlecht is dus op zijn mooist met de komst van de aartsrivaal uit Luik. Een kaartje is alleen verkrijgbaar aan het loket in de weken voorafgaand aan de wedstrijd. Geen online verkoop voor deze Klassieker dus. Een bevriende Anderlecht supporter is speciaal voor mij omgereden om een kaartje te kopen. Bedankt Jan! Helaas kan hij zelf niet naar de wedstrijd en moet ik, op de heenweg richting Brussel, wel even een tussenstop maken om het kaartje op te halen.

Voetbal en bier. Het is een prachtige combinatie. In 1913 besloot Philémon Vanden Stock om zelf Lambiek, één van de oudste biersoorten, te brouwen in Anderlecht. De amberkleurige drank is vandaag de dag beter bekend als Kriekbier. Mijn favoriet is het niet, maar voor deze keer maken we een uitzondering. De familie Vanden Stock runden het café Belle Vue in Brussel en verkochten daar hun eigen gebrouwen bier. Later werd dit ook de merknaam van de bieren die de familie Vanden Stock aan de man bracht. Het biertje moet een positieve bijwerking hebben gekregen, want een jaar later, in 1914, krijgt Philémon een zoon Constant genaamd. De link met het voetbal is gemaakt, want Constant debuteert in 1933 in het eerste team van Anderlecht. Na vijf jaar in het paars te hebben gespeeld stapt Constant over naar de buren van Union Saint-Gilloise. De hoogtijdagen van Union waren helaas net voorbij en met Constant kende het verder weinig successen. In 1943 zette Constant een punt achter zijn carrière als voetballer. Zijn vader, Philémon Vanden Stock, werd in de oorlog gedeporteerd naar Kamp Sandbostel in Duitsland en overleed daar als krijgsgevangene. De brouwerij wordt daarom overgedragen aan zij zoon, Constant. De man heeft naast het voetballen ook de kwaliteiten om een zaak te runnen. Belle Vue wordt onder Constant een groot merk. Tussen 1973 tot 1981 is het hoofdsponsor van Anderlecht. Dat is niet heel vreemd omdat Constant een aantal jaar daarvoor ook nog eens voorzitter is geworden van Les Mauves.

Constant haalde niemand minder dan Johan Boskamp als trainer naar Anderlecht. Ik vraag me toch af hoe de beste man als trainer heeft gefunctioneerd, zeker als ik hem op maandagavond aan de tafel zie zitten bij Voetbal Inside. Eigenlijk heeft hij het ook nergens echt lang uitgehouden, behalve bij Anderlecht. In 1993 won hij in zijn eerste jaar gelijk de dubbel en in 1995 pakte hij zijn derde landstitel op rij. Na drie jaar vond Boskamp het wel welletjes en hij vertrok. Zijn opvolger werd, na een nederlaag tegen Ferencváros, echter al in augustus ontslagen. Niet veel later zat Boskamp weer in Brussel bami hapjes te eten met de familie Vanden Stock. Tot een nieuw succes kwam het niet en Boskamp begon aan een lange reis in de krochten van de voetbalwereld. Hij trainde onder andere Dinamo Tblisi, Kazma SC, Koeweit en Al-Wasl Club. Echte clubs voor de liefhebber zullen we maar zeggen. Nergens hield hij het langer dan een seizoen uit. Na wat rondzwervingen door het Midden-Oosten en Engeland kwam Boskamp terecht in Luik, uitgerekend bij de aartsrivaal van Anderlecht. In mei 2006 werd hij aangesteld om in augustus alweer met de koffers buiten te staan na een slechte seizoenstart. Het kan raar lopen in de voetballerij.

Het Gueuze biertje waar ik speciaal helemaal voor naar Brussel was gekomen was dus mooi op. Had ik weer. Gelukkig genoeg andere bierkeuzes in café Belle Vue, waar het ooit voor Vanden Stock is begonnen. Het café ligt op loopafstand van het stadion en vult zich langzaam met paarse sjaaltjes die om de nekken van de mannen hangen. De dikke nekken wel te verstaan. Zoals de hoofdstedelingen zichzelf ook graag noemen. Jeanneke Pis en haar vriendje Manneken pis werden eerder in de middag al bezocht. Zeker eerst genoemde kent een kleinere populariteit dan haar broertje. De vrouwelijke versie, een gehurkt meisje die haar behoefte doet, zit verstopt in een zijstraatje van de Beenhouwersstraat. Het nummer ‘Rue des Bouchers’ van Johan Verminnen moet ik daar maar bijdenken. We bestellen een ander biertje dan het Gueuze biertje. Ook verkopen ze hier in Belle Vue dus helemaal bamihapjes. Ik vraag me af hoe Boskamp het hier zo enorm lang heeft volgehouden. Bijna vier keer zoveel als bij elke andere club. Op weg naar het stadion kleuren de shirts en jassen langzaam paars. Verdwalen doe ik dus niet. Om me heen spreken de mensen zowel Vlaams als Frans en dat is misschien wel het enige wat Luik en Anderlecht met elkaar gemeen hebben.

Het Constant Vanden Stock Stadion is met zijn 26.000 plaatsen niet groot voor een record-meister. Dat vind ik wel opmerkelijk. Het stadion is in ieder geval gevuld voor dit mooie affiche. De Play-offs in België zijn naar mijn mening een vreselijk gedrocht, maar met deze wedstrijd kan Anderlecht ervoor zorgen dat de deelname van Standard de Liege aan de kampioenscompetitie in gevaar komt. Standard staat net achter Charleroi, dat met zijn zesde plek wel recht heeft om deel te nemen aan de eindronde. De Luikenaren zullen, met nog drie wedstrijden te gaan, moeten winnen in Brussel. De vlaggetjes liggen klaar op de stoelen. Vandaag heb ik om eerlijk te zijn geen voorkeur. Voor de sfeer is het altijd mooi als de thuisclub aan de winnende hand is, maar een spektaktelstuk is ook mooi. Vandaag heb ik geluk en geniet ik van beide. De sfeer is goed en op het veld zie ik kans na kans en doelpunt na doelpunt. Terwijl de spelers het veld opkomen worden de bommen en fakkels afgestoken in het vak van de uitsupporters. De Luikenaren houden wel van een pyro show. Wanneer de rook is opgestegen zien we een eerste helft waarin Standard de bovenliggende partij is. Toch komt Anderlecht via een counter op voorsprong. ‘Come on you Mauves’ klinkt het vanaf de tribunes. We zitten nog maar net en het is alweer gelijk. Na een half uur spelen zie we het derde doelpunt van de wedstrijd. Standard komt op 1-2. Het regent kansen voor Standard en een poging van bijna op de doellijn wordt naast geschoten. In de tweede helft zien we een ander Anderlecht dat alles aan doet om de punten in Brussel te behouden. Na tien minuten in de tweede helft kopt Okaka, op aangeven van de door Standard fans gehate Defour, binnen en staat het gelijk. De wedstrijd is gekanteld en het is wachten op een nieuwe treffer van Anderlecht. In de 55ste minuut is het Standard met een counter en met behulp van een verdediger van Anderlecht komt Standard voor de tweede maal op voorsprong. Het kan allemaal niet op vanavond. We maken nog één treffer mee als Anderlecht de 3-3 op het scorebord zet. Het is tevens de eindstand. Standard heeft een punt overgehouden en moet de komende twee wedstrijden zien te winnen, maar heeft de play-offs niet meer in eigen hand.

__________________________________________________________________________________________

28-02-2016

’13 1-0 Matías Suárez

’15 1-1 Ivan Santini

’31 1-2 Milos Kosanovic

’55 2-2 Stefano Okaka

’66 2-3 Edmilson Junior

’74 3-3 Dodi Lukebakio

Stadion: Constant Vanden Stock Stadion

Toeschouwers: 26.000

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page