top of page
LAATSTE POSTS

DE TWENTSE DERBY IN ALMELO (Heracles Almelo - FC Twente)

HISTORISCHE OVERWINNING: HERACLES ALMELO – FC TWENTE 2-0

De eerste derby die ik zie, buiten het Rijnmond gebied, is de Twentse derby. David tegen Goliath. Het grote FC Twente tegen het kleine Heracles Almelo. De Twentse derby leeft het meest in Almelo. Daarom lijkt het mij ook het mooist om de derby te bezoeken in het Polman stadion in Almelo. Een vriend van me heeft een gratis clubkaart aangevraagd voor Heracles. Met die clubkaart heb ik weer een kaartje gekocht voor de wedstrijd tegen FC Twente. Een beetje omslachtig, maar dat gaan we deze avond vaker mee maken.

© Heracles website

Heracles is ontstaan in 1903 en is daarmee één van de oudste clubs van Nederland. De Heraclieden zijn al twee keer nationaal kampioen van Nederland geweest. Maar het laatste kampioenschap dat is behaald stamt uit 1941 en is hiermee nog een vooroorlogse prijs. De meeste wedstrijden spelen de Heraclieden in de Eerste Divisie. Driemaal weet Heracles kampioen van de Eerste Divisie te worden. Als sinds het bestaan speelt Heracles in het gezellige stadion aan de Bornsestraat. Het stadion was vooral uniek vanwege de Engelse stijl van de, uit 1924 afkomstige, hoofdtribune. Bij de verhuizing in 1999 naar het Polmanstadion werd het stadion aan de Bornsestraat afgebroken. Gelukkig is de houten eretribune behouden en verplaats naar de, in 1974 afgesplitste, amateurtak van Heracles, AVC Heracles. Ik bezocht de tribune geheel toevallig in het voorjaar van 2015. Mijn mede reizigers die dag wilden graag een oude tribune bekijken. Hoewel ik liever geen lege stadions of tribunes zonder wedstrijd bezoek, was dit bezoek best de moeite waard. De tribune had niet misstaan langs een paardenrenbaan in Engeland.

Nadat ik zelf een wedstrijd heb gespeeld rijd ik samen met een andere vriend naar Almelo. We parkeren de auto bij de woonboulevard. Onderweg zagen we een spandoek over de snelweg hangen die bedoeld is voor de bezoekers. We konden de tekst lastig lezen, maar het had te maken met de ‘homoliefde’ tussen Schalke 04 en FC Twente. Van een echte derby sfeer is bij het stadion nog niet veel te merken. We eten een kapsalon en zien vanuit het restaurant de mensen, in het zwart met wit gehuld, naar het stadion lopen.

In het stadion is het voor de wedstrijd nog vrij rustig. Geen fluitconcerten, geen echte haat en nijd. Twentse nuchterheid denk ik. En dat terwijl juist nu iets te halen valt tegen het kwakkelende Twente. FC Twente heeft uit de eerste drie duels nog maar één punt weten te pakken. ADO Den Haag was in de Grolsch Veste zelfs met 1 - 4 te sterk. Zoals ik al eerder vermelde gaat het ook financieel niet voor de wind bij de Tukkers. In Almelo is dat anders. Heracles won vorige week zelfs met 1 - 6 in Leeuwarden. Daarnaast hebben ze het Polman stadion vernieuwd, het aantal zitplaatsen vergroot en leeft de club als nooit tevoren. In een donker café onderin het stadion drinken we ons eerste biertje. Voor het kopen van een biertje zijn muntjes nodig. Dat is niet nieuw, dat gebeurt in de Adelaarshorst maar ook in de Kuip. Vlak voordat de spelers aan de warming-up beginnen gaan we op vak q staan. Vak q is het sfeervak achter het doel. Eigenlijk hebben we kaartjes voor de tweede ring, maar controleren doen ze nergens in het stadion. Zo staan we mooi bovenaan het vak en dichtbij de bar. Een fan verzekert ons dat het gekkenhuis gaat worden als Heracles een doelpunt maakt.

In de eerste helft is het Heracles dat de meeste kansen krijgt. Dik verdiend komen de Zwart witten in de eerste helft op voorsprong en het stadion gaat uit zijn dak. Een houdbaar afstandsschot van Hassani wordt door Twente keeper Marsman verkeerd ingeschat. Het spandoek dat boven mijn hoofd hangt druipt nog een half uur lang na van al het bier dat er tegenaan werd gegooid bij het juichen. Het doelpunt komt de sfeer ten goede. FC Twente wordt sterker en komt vaak in de beurt van het doel. Gevaarlijk worden ze niet. We gaan rusten met een stand van 1 - 0 in het voordeel van de Heraclieden. Tijd om een biertje te gaan halen. Bij de bar blijkt dat we met een Heracles betaalpas moeten betalen. Die hebben we niet. De muntjes die beneden gekocht zijn hebben geen geldigheid in het stadion zelf. Een domper. Gelukkig weet een Heracles fan ons te hulp te schieten en hij haalt een paar biertjes.

Het vernieuwde stadion zit tot de nok toe vol. Ook het vrouwenvak. Het vrouwenvak? Jezeker, Heracles is als eerste club in Europa gestart met een speciaal vak voor vrouwen. Omdat dit idee net zo gek is als het starten van een mannenvak tijdens een balletvoorstelling is het vrouwenvak na twee maanden al aan een vroege dood gestorven. Tijdens ons bezoek zaten blijkbaar al meer mannen op de ladyseats dan vrouwen.

In de tweede helft is het lang spannend. Twente dringt aan en Heracles loert op de counter. Uiteindelijk is het Wout Weghorst die een einde aan alle spanning maakt. Hij promoveert een voorzet, vanuit een vrije trap, tot een doelpunt. Het Polman Stadion gaat uit zijn dak. Een lichte trilling is voelbaar. Een Heracles supporter springt over de boarding en mengt zich tussen de juichende spelers. Alle spanning is weg en de opluchting is voelbaar. In de 83ste minuut volgt de publiekswissel. Wout Weghorst verlaat onder luid applaus het veld. Zijn invaller is Paul Gladon, die in mei 2014 nog scoorde namens FC Dordrecht in de gewonnen nacompetitiewedstrijd tegen Sparta.

Het feest kan beginnen en dat feest zal niet meer stoppen tot in de late uurtjes. Een groepje mannen begint tegen ons te praten en komt met grote bekers bier aanzetten. Als je wint heb je vrienden. Op de tribune is het feest in volle gang. Als de spelers al lang en breed klaar zijn met douchen staan wij nog in het stadion te springen. Negen jaar geleden won Heracles voor het laatst in eigen huis van FC Twente. Het werd toen 3 - 0 voor de Heraclieden. We maken zelfs nog een kiekje op het kunstgrasveld. Alles is blijkbaar toegestaan vandaag. Een heerlijke derby om mee te maken. Al heb ik de Twente fans nauwelijks kunnen horen. Dit kan te maken hebben met het feit dat het uitvak niet heel groot is. Daarnaast viel ook niet veel te vieren voor de Tukkers. Heracles heeft deze avond een positieve indruk op mij gemaakt. Voordat we in de auto stappen brengen we nog een bezoekje aan de Mac. We zitten daar samen met een aantal Twente fans te eten. We moeten de derby maar eens in de Grolschveste bezoeken wordt ons aangeraden.

GERELATEERDE BERICHTEN
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page